Over Women in Art 2023

Op 8 maart is het International Women’s Day. Voor Kiekie Art, creatief platform van FotoLabkiekie, dé aanleiding om heel maart groots uit te pakken met kunstproject Women in Art 2023. Een programma om de kansen gelijkheid van vrouwen in de kunst te vergroten. Dit project - met internationale allure - komt volledig tot bloei in Amsterdam West en is een samenwerking met 10 vrouwelijke curatoren, UN Women, WePresent by WeTransfer en Stadsdeel West. Kiekie Art presenteert: Women in Art 2023. Via www.kiekie-art.com bieden geselecteerde vrouwelijke kunstenaars een gevarieerd aanbod van beelden aan. 15% van de opbrengsten van deze online print sale gaat naar UN Women. De rest van de opbrengst gaat naar de vrouwelijke maker.

 

Van on(der)schatbare waarde

Vrouwelijke kunstenaars worden anno 2023 nog steeds ondergewaardeerd, blijkt uit onderzoek van o.a. Oxford University en Erasmus Universiteit. Zo brengt kunst van vrouwelijke kunstenaars op veilingen gemiddeld 42% minder op dan van hun mannelijke collega’s en verdienen vrouwelijke kunstenaars op jaarbasis gemiddeld 1/3 minder dan hun mannelijke collega’s.* Denise Woerdman van Kiekie Art: “ Wij vinden het hoog tijd om ons in te zetten voor de prachtige kunst die onze vrouwelijke collega’s creëren, door ze met Women in Art een apart platform te geven.”

 

“Musea vol met kunst van vrouwen, graag” - Cathelijne Blok, The Tittymag

 

Groot feest in De Hallen Studio’s

Op 24 en 25 maart wordt er een uitgebreide expositie georganiseerd waarbij vrouwelijk creatief talent wordt uitgelicht. Deze expositie valt tevens samen met het 10-jarig jubileum van Kiekie Tabloid: een fotografie platform opgericht met als doel te informeren, inspireren en motiveren. Kiekie heeft 10 binnen- en buitenlandse prominente vrouwen uit het creatieve veld gevraagd om als gast-curator 2 vrouwelijke kunstenaars aan te dragen. Deze 20 zijn aangevuld met de vrouwelijke kunstenaars op www.kiekie-art.com. Totaal maar liefst 45 vrouwelijke kunstenaars.

 

De gast-curatoren zijn op een rij: Eva de Vos (Chef beeldredactie, Het Parool), Monique Bleeker (mede oprichtster LINDA. Magazine), Caroline Hunter (award winnende fotoeditor The Guardian, London), Claudia Hinterseer (oprichtster NOOR Agency), Suzanne Tromp (Senior Art en Fotografie Editor WePresent bij WeTransfer), Cathelijne Blok (The TittyMag), Marloes Heineke (freelance fotografe en fotoredactrice), Ilvy Njiokiktjien (onafhankelijk fotojournalist en multimedia maakster), Birgit Donker (directrice Nederlands Fotomuseum) en Hedy van Erp (oprichtster eerste foto-agentschap in Nederland).

 

Grande opening met Geraldine Kemper

Geraldine Kemper opent de expositie op 24 maart in de Hallen Studio’s en zal tevens haar finale foto uit het tv programma ‘Het Perfecte Plaatje’ online op kiekie-art.com veilen. Zo draagt de hoogste bieder direct bij aan de missie om vrouwenrechten en vrouwelijk talent in de kunst in de kijker te spelen. Op 25 maart start in de Hallen Studio’s om 10 uur het uitgebreide publieksprogramma met o.a. Workshops (Eizo en Canon), inspirerende lezingen, portfolio reviews en nog veel meer. Het publieksprogramma is toegankelijk voor iedereen.

 

Finalefoto Geraldine Kemper 'Het Perfecte Plaatje'

 

 

Mercatorplein

Naast deze expositie op 24 en 25 maart wordt tevens een buiten-expositie georganiseerd op het Mercatorplein in Amsterdam West, welke de gehele maand maart open zal zijn voor publiek. De opening hiervan vindt plaats op 8 maart om 17:00, welke wordt ingeleid door Stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki. De beelden hiervan zijn gecureerd door ‘Vrouwen van West’. Een 10-tal ondernemende vrouwen uit Amsterdam West die samen het dialoog zijn aangegaan rondom de kunst die zij gepresenteerd hebben gekregen. Kiekie hoopt om zo op straatniveau het gesprek aan te wakkeren en kunst toegankelijker te maken voor een breder publiek.

 

Online limited edition print sale

Gedurende de hele maand maart zullen alle kunstenaars 2 beelden te koop aanbieden op www.kiekie-art.com: een totaal van 90 kunstwerken. Dit is een gevarieerd aanbod dat loopt van fotografie tot illustratiekunst. 15% van de opbrengsten van deze online print sale gaat naar UN Women: een taakgroep van de Verenigde Naties die zich inzet voor de gelijkberechtiging van vrouwen. De rest van de opbrengst gaat naar de vrouwelijke maker. Bekijk alle werken op kiekie-art.com.

 

Kom je het jubileum van Kiekie Tabloid en de opening van Women in Art met ons vieren? Meld je dan hier aan: EXPOSITIE OPENING 24 MAART 

Inschrijven voor de expositie en het publieksprogramma kan hier

 

*Bron: ABN AMRO en Women Inc., Een nog onverteld verhaal