Interview Frederique Peckelsen

Interview Frederique Peckelsen

Frederique Peckelsen, 31 jaar, opgegroeid in Katlijk (Friesland). Ze zoekt altijd naar omgevingen die groots, wild en overweldigend aanvoelen, om daar vervolgens de verstilling en sereniteit te vinden. Het is een zoektocht naar het sublieme en het schone. 

 

Hoe zou je je stijl omschrijven?

"Ik zoek altijd naar omgevingen die overweldigend aanvoelen. Ik ben eigenlijk altijd op zoek naar plekken die mij in mijn emoties zetten. Vaak zit er een gevoel van eenzaamheid of verloren zijn in mijn beelden. Het is een soort zoektocht naar het sublieme en het schone."


Wie/wat is je grootste inspiratiebron?

"Als kind konden mijn zusje en ik uren bladeren door kunstgeschiedenisboeken en oude folkloristische, geïllustreerde boeken die in mijn moeders kast stonden. Ik was altijd geïntrigeerd door het lijnwerk en de compositie van die illustraties, en het mystieke en duistere van de schilderijen uit de romantiek. Vooral Caspar David Friedrich, een romantisch schilder, heeft mijn werk als fotograaf erg beïnvloed. Zijn werken gaan vaak ook over eenzaamheid, verstilling, grootse natuur en het mens als toeschouwer van het geheel."

 

"Ik schiet een beeld omdat ik opeens overvallen word door de schoonheid of heftigheid van een bepaalde plek."


Waarom heb je voor de beelden gekozen die op Kiekie Art staan?

"Ik was eigenlijk op zoek naar twee beelden die zowel universeel als symbolisch zijn. Daarnaast moesten de beelden een verhaal vertellen, en ook echt een goede afspiegeling van mijn sferische fotografie zijn."   


Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd door fotografie?

"Ik heb vooral geleerd welk invloed landschap op mensen heeft, en hoe daaruit bijvoorbeeld deels hun cultuur en religie gevormd wordt. Doordat ik constant op zoek ben naar afgelegen plekken om te fotograferen, kom ik op plekken waar de natuur nog veel invloed heeft op het dagelijks leven. De mensen hebben zich daar nog niet groots gewapend tegen de heftigheid van de natuur, zoals we in steden wel doen, maar leven nog meer met de natuur. Ik vind het erg interessant om te zien hoe mensen verklaringen hebben gevonden in de vorm van goden en rituelen die passen bij de obstakels die de natuur hen opwerpt en mogelijkheden die het biedt. Maar ook hoe zich dat alles heeft vertaald in de keuze voor kleding en versiering. Ik denk dus dat fotografie me geleerd heeft om dingen in een grotere context te plaatsen, en verbindingen te maken."


Welke plannen heb je voor de toekomst?

"Tot nu toe was mijn werk vooral mijn eigen ontdekkingstocht en mijn relatie tot de grootse wereld. In de toekomst wil ik bewuster vanuit een concept gaan werken. Nu is het moment waarop ik een foto schiet vaak afhankelijk van wat ik tegen kom. Ik schiet een beeld omdat ik opeens overvallen word door de schoonheid of heftigheid van een bepaalde plek. Dat heeft zo zijn charme, maar ik weet nooit wat ik ga maken, of wanneer ik een goed beeld zal schieten. Dat kan ook erg frustrerend zijn. Als ik meer vanuit een concept werk, kan ik mijn werk meer redigeren en nog specifiekere verhalen vertellen door series te maken."

 

www.frederiquepeckelsen.com

Lees meer

Interview Kees Rijken

Interview Kees Rijken

Women in Art Expositie Mercatorplein

Women in Art Expositie Mercatorplein

Interview Kees Rijken

Interview Kees Rijken