Interview Tim Buiting

Interview Tim Buiting

Tim Buiting (1992) vond zijn interesse in fotografie vanaf zeer jonge leeftijd, waarbij hij vrienden en familie portretteerde. Toen dit allemaal serieuzer werd, begon hij te werken in de bruisende muziekscene van Amsterdam. Het vastleggen van zweterige clubvibes, hardwerkende artiesten en onvoorziene unieke momenten te midden van chaos. In de tussentijd verschoof zijn focus naar andere facetten van fotografie, waaronder meer lifestyle- en portretwerk.

Hoe ben je begonnen met fotografie?

"Rond het einde van mijn middelbare school periode raakte ik gefascineerd door reisvideo’s die ik onafgebroken keek op YouTube en Vimeo. Ik voelde de drang om dezelfde soort videos te maken wanneer ik bijvoorbeeld op vakantie ging met vrienden. Naast het filmen begon ik destijds ook met fotograferen. Pas later begon fotografie echt de overhand te krijgen.
Tijdens mijn studie kwam ik in de klas bij een event fotograaf en werd ik erg nieuwsgierig in het werk wat hij deed. Ik zag het als een soort win win situatie waarbij ik zowel de feestjes mee kon maken, als de kans kreeg om te doen wat ik het allerleukste vond: fotograferen. Via via kreeg ik de mogelijkheid om op de aller vetste festivals en in clubs in Nederland te fotograferen en na een aantal jaar lukte het om mijzelf een beetje tussen de gevestigde orde te wurmen en m’n eigen stempel te drukken op de hedendaagse festival en club fotografie. Hier ontwikkelde ik mijn stijl en ging ik veelal opzoek naar de ongeziene bijzondere momenten die zich middenin de mensenmassa afspeelden.
Naast alle events bleef ik ook een natuurlijke aantrekkingskracht houden naar het maken van portretten en straat/reisfotografie. Op dat gebied vind ik misschien wel teveel verschillende dingen leuk. Hoewel ik daardoor minder goed in een bepaald hokje te plaatsen ben, heb ik die veelzijdigheid altijd als een sterkte gezien. Ik zie mezelf ook niet specifiek als bijvoorbeeld een event- of portretfotograaf maar wil juist laten zien dat ik met meerdere onderwerpen uit de voeten kan."
"Ik vind het leuk om gewone nietszeggende dingen tegen te komen en deze door middel van compositie en licht bijzonder te kunnen maken."

Waarom heb je gekozen voor de beelden die op Kiekie Art staan?


"De foto uit Hong Kong doet me denken aan mijn eerste verre reis die ik in mijn eentje heb gemaakt. Het was een fantastische ervaring om dat avontuur te beginnen in zo’n intense stad met zo’n andere cultuur. Hierdoor is mijn interesse in grote wereldsteden echt aangewakkerd, en deze foto is nog altijd een favoriet. 
De andere foto (gemaakt aan de Amalfi kust) doet me denken aan een onbezorgde tijd waarbij we kunnen genieten van een fijne zomer, op vakantie gaan, wegdromen onder een parasol, zonder dat daar enige restricties aan verbonden zijn. Ik hoop dat dit beeld dat verlangen nog meer versterkt in deze bizarre tijd waarin we nu leven."
 

Wat is je grootste inspiratie bron?

"Voor mij is er niet één belangrijkste inspiratie bron maar word ik geïnspireerd door talloze dingen: het bezoeken van grote steden, het meeten met mede-fotografen, doorbladeren van fotoboeken, foto’s opslaan op instagram, films en series bekijken en sinds kort ook wandelen door de lege straten."

Hoe bepaal je je onderwerp?

"Eerlijk gezegd ben ik niet zo goed in het vooraf bepalen van een onderwerp. Bij beelden die ik op straat of op reis maak laat ik me altijd graag verrassen. Ik vind het leuk om gewone nietszeggende dingen tegen te komen en deze door middel van compositie en licht bijzonder te kunnen maken. Daarnaast ben ik gewend om veel in opdracht te werken, dus in die zin wordt mijn onderwerp vaak al bepaald. Toch zoek ik binnen de grenzen van dat kader de mogelijkheid om er iets eigen van te maken. Zo zoek ik bij events bijvoorbeeld veel naar interactie tussen mensen onderling."

Welke plannen heb je voor de toekomst?

"Sinds kort heb ik een studioruimte en wil ik meer eigen projecten gaan doen. Daarnaast hoop ik dat we snel weer mogen gaan reizen en ik veel nieuw werk mag maken van mooie plekken op deze wereld."

Lees meer

Interview Neeltje de Vries

Interview Neeltje de Vries

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Kees Rijken

Interview Kees Rijken