Interview Sven Jan de Vuyst

Interview Sven Jan de Vuyst

Sven Jan De Vuyst is een in België gevestigde fotograaf, geboren in 1981 en opgegroeid in Duitsland tot zijn vroege volwassen jaren. Niet lang na zijn eerste jaar als analoog fotograaf ontdekte hij hoe schoonheid ook kon worden vastgelegd en vergroot dankzij het digitale tijdperk. Hij heeft zijn eerste liefde nooit verlaten en combineert daarom nu soepel digitaal met analoog, waarbij hij elk van hun unieke eigenschappen omarmt.

Hoe ben je begonnen met fotografie?
"Met vallen en opstaan. Alles begon op jonge leeftijd, ik moet ergens rond 12 jaar geweest zijn dat ik van mijn ouders een fototoestel kreeg. Ik herinner het mij nog goed, het was met een vast brandpunt, manuele focus, 35mm film. Ik ging niet meer naar buiten zonder en begon te experimenteren met verschillende soorten films, kleur, zwart-wit, dia, verschillende lichtbronnen...
Ik maakte langzaam de overstap naar een toestel met autofocus en begon mijn eigen stijl te ontwikkelen, ik trok hele dagen erop uit. Dat gaf mij een vorm van vrijheid. De eerste digitale toestellen kwamen op de markt en ik herinner mij nog goed de Nikon D100 en mijn lege spaarpot. Ik was toen 18; mijn eerste wagen, mijn toestel en hup weg waren we. 
Door professionele omstandigheden heeft het lang stilgelegen. Ik had er geen tijd en energie meer voor. Tot ik 2 jaar geleden meer tijd nam voor mezelf en voor de fotografie. Ik haalde veel inspiratie uit trips, boeken etc. Ook al is het niet altijd even gemakkelijk aangezien ik enorm perfectionistisch ben en niet hou van 100 foto's schieten om 1 goed beeld te hebben. Ik denk nog steeds analoog eigenlijk, ik weet perfect in mijn hoofd wat ik op beeld wil en dan schiet ik. Steeds een prettig gevoel om dit plaatje te hebben wat ik in gedachten heb maar soms ben ik ook wel te streng voor mezelf."

"Wat anderen denken daar mag ik mij niet door laten leiden."
Waarom heb je gekozen voor de werken die op Kiekie Art staan?
"Ik denk dat het in eerste instantie beelden zijn die mijn verhaal van fotografie het best vertalen. Op stap gaan, het juiste licht afwachten, harde contrasten, een verhaal vertellen in mijn beelden. Het is het eerste platform naast instagram (@svenjandevuyst) waar ik mijn beelden deel. Best wel spannend!"
Hoe zou je je stijl omschrijven?
"Moeilijke vraag, aangezien ik in het verleden toch wel een zoektocht had naar mezelf en de stijl die mij ligt. Ik kijk enorm op naar fotografen als Peter Lindbergh en Helmut Newton, deze spreken me al meer dan 20 jaar aan, dus dit is ook mijn houvast anders zou ik het niet mooi kunnen blijven vinden. Hierdoor zie je veel zwart-wit werk bij me.
Ik zou ook wel meer kleur willen gebruiken. Harde contrasten hou ik ook wel van, het mag wel wat kunstzinnig zijn - om professionele woorden te gebruiken: fine-art. Er moet een gevoel inzitten, mijn beelden moeten iets vertellen, je moet verleid worden om ernaar te kijken en kunnen blijven kijken."
Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd door fotografie?
"Er bestaan geen slechte beelden. Ik ben een perfectionist en leg de lat veel te hoog voor mezelf en denk vaak wat zou een ander van mijn beeld vinden.  De les die ik geleerd heb is dat ik het beeld mooi moet vinden, het moet het beeld zijn dat ik in gedachten heb en wil delen met anderen. Wat anderen denken daar mag ik mij niet door laten leiden."  
Welke plannen heb je voor de toekomst?
"Nog meer dat toestel vastnemen, ik verplicht mij dagelijks minstens één beeld te schieten waardoor ik mijn inspiratie aanwakker.  Ik wil graag verder deel uitmaken van de Kiekie Art collectie, een project starten met Polaroid beelden, expressies van modellen vastleggen, verder werken om met mijn beelden naar buiten te komen, zoals tentoonstellingen."

Lees meer

Interview Renske Diks

Interview Renske Diks

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Maan Limburg

Interview Maan Limburg