Interview Sidney Waerts

Interview Sidney Waerts

Het werk van de Nederlandse kunstenaar Sidney Waerts (1976) wordt onvermijdelijk gekenmerkt door een gevoel van onbehagen: zijn schilderijen en sculpturen laten het moment zien waarop schoonheid haar bestaansreden verliest en haar donkerste kant laat zien. Achter zijn figuratieve beelden schuilt een verontrustende analyse van onze tijd. Sidney toont kunstmatige karakters, mensen en dieren die ons herinneren aan de banaliteit van het dagelijks leven, aan onze obsessie met vertoning, uiterlijk en materialisme.

Hoe ben je begonnen met schilderen?

"Ik heb eigenlijk vanaf mijn 4de jaar altijd al getekend. Iets wat ik automatisch deed. Na school direct naar huis om op papier mijn eigen wereld op te zoeken. Tekenen/schilderen is voor mij een uitlaatklep. Een manier voor mij om de wereld te begrijpen en mijn plaats daar in. 

Toen ik 16 werd had ik mijn eerste canvas gekocht. Mijn eerste ervaring met acryl-verf was een schot in de roos. Ik wilde nooit anders meer en ik ben altijd door blijven schilderen. Inmiddels tekenen in het groot."

Wat is je grootste inspiratie bron?

"Het leven op aarde zelf. Mijn werk is altijd gebaseerd op datgeen wat ik iedere dag ervaar of beleef. Mijn gemoedstoestand i.c.m. de invloeden van de wereld om mij heen. Vroeger was dat in de stad en sinds 2 jaar is de natuur mijn GROTE inspiratie bron geworden. 

De stad kon mij niet langer inspireren en deze bron was uitgeput. De natuur biedt mij nieuwe vormen, nieuwe energie, rust, zelfreflectie, vrijheid, stilte, perspectief, spiritualiteit en vooral heel veel liefde. Voor alles. Vanuit de natuur is dat nog makkelijker voor mij."

"De ingestorte wereld om haar heen heeft niet langer invloed op haar. Haar verleden is afgesloten. Ze is klaar voor de toekomst."

Waarom heb je gekozen voor de beelden die op Kiekie Art staan?

"De beelden die ik voor Kiekie heb gekozen zijn wel overwogen. Deze beelden hebben een overeenkomst. OUT is voor mij een schilderij die veel voor mij betekent. Het schilderij is voor mij de beste van de serie WOODEN. Daar waar ik normaal mensen of dieren in zet om een bepaalde emotie op te wekken, heb ik nu gekozen voor een wat minder voor de handliggende vorm. Rook, met een bepaalde licht explosie die iets mysterieus weg geeft. Een raketlancering, een laser out of space.... Een reis naar een nieuwe wereld omdat die van ons wat uitgeput begint te raken. De behoefte begint te groeien.

ROOT is voor mij een iets veiliger beeld in verhaal vertelling. Een meisje wat haar aandacht gericht heeft op datgeen wat nu heel klein in haar handen op licht. De ingestorte wereld om haar heen heeft niet langer invloed op haar. Haar verleden is afgesloten. Ze is klaar voor de toekomst."

Hoe zou je je stijl omschrijven?

"Mijn stijl zou ik beschrijven als fotorealistisch in combinatie met expressieve abstractie."

Welke plannen heb je voor de toekomst?

"Hetzelfde te doen wat ik nu al doe, maar dan nog beter. In techniek als in beeldtaal. Ik doe alles al wat ik leuk vind en daar komen steeds meer uitdagingen bij. Mijn ambities groeien in het proces ipv dat ik dat voor mij uit plan. Dan sta ik niet meer vrij in mijn creativiteit. Vanaf mijn 4de levensjaar heb ik eigenlijk niet echt iets anders gedaan dan schilderen en tekenen. Het enige verschil is dat ik mijn werk nu niet deel met alleen mijn ouders, maar met de hele wereld."

sidneywaerts.com

Lees meer

Interview Maan Limburg

Interview Maan Limburg

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Ramona Deckers

Interview Ramona Deckers