Interview Robbert Buitenhuis

Interview Robbert Buitenhuis

Robbert Buitenhuis zijn eerste kennismaking met fotografie was een wegwerpcamera die zijn vader hem gaf als ze door de Alpen gingen wandelen. Hij werd verliefd op de vrijheid om de schoonheid van het leven vast te leggen, zelfs in de kleine simpele dingen. Hij probeert om ongebruikelijke momenten te vinden die je normaal niet zou opmerken, dus architectuur, straat, buitenshuis, mensen en alles daartussen in.

Hoe ben je begonnen met fotografie?

"Ik kwam in contact met fotografie door mijn vader toen ik zo 8 jaar oud was, dat begon met een wegwerpcamera voor tijdens de zomervakantie. Een eenvoudig apparaat waarmee er een nieuwe wereld openging. Het hele proces vond ik super interessant en spannend, want met elke klik was een foto minder in het rolletje. Naast mijn professionele werk waarmee ik digitaal schiet, schiet ik nog graag film, het is gewoon romantischer."


Waarom heb je gekozen voor de beelden die op Kiekie Art staan?

"Ik heb gekozen voor dit werk omdat het laat zien hoe op zich niet bijzondere objecten toch interessant kunnen zijn en een verhaal vertellen. Het spelen met licht, schaduw, setting en compositie geven meer diepgang. Normaal gesproken loop je er zo langs."

"Timing. Het even iets langer wachten, vooral met street photography, kan net een betere foto opleveren."

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd door fotografie?

"Timing. Het even iets langer wachten, vooral met street photography, kan net een betere foto opleveren. Verder kunnen imperfecties juist een beter en interessanter beeld opleveren. Vaak zijn foto’s die te klinisch gemaakt zijn gewoon saai, want het leven is immers niet perfect."

Hoe bepaal je je onderwerp?

"Ik kijk echt naar wat ik zelf mooi vind op dat moment, en dat kan echt van alles zijn maar het is vaak in combinatie van het licht en het object. Daarnaast vraag ik me steeds af of het beeld wat ik wil maken wel echt bijzonder is. Een paar jaar geleden kon ik er best op los schieten met mijn spiegelreflexcamera, maar sinds ik over ben gegaan naar een kleiner systeem neem ik meer de tijd en daar heb ik veel meer plezier aan."

Welke plannen heb je voor de toekomst?

"Ik zou graag met fotografie meer samenwerkingen willen aangaan, zoals hier met Kiekie Art op lokaal gebied. Verder hoop ik in de nabije toekomst mijn werk wat meer te laten zien in het buitenland, zo heb ik al meegedaan met een expositie in Rome afgelopen jaar en dat smaakt naar meer. Tenslotte heb ik nog wel wat ideetjes voor series en reportages, alleen is het even afwachten wanneer we er weer echt op uit kunnen."

Lees meer

Interview Marie Louise Nijsing

Interview Marie Louise Nijsing

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Lois Schindeler

Interview Lois Schindeler