Interview Renske Diks

Interview Renske Diks

Renske Diks (1991) is een fotograaf uit Amsterdam. In haar fotografie wordt ze beïnvloed door haar werk in de filmindustrie en achtergrond als antropoloog. Gefascineerd door kleur en tijdloosheid in beelden, is ze altijd op zoek naar verhalen en geschiedenissen van mensen en plaatsen.


Hoe ben je begonnen met fotografie?

"Eigenlijk loop ik al sinds ik me kan herinneren met een camera rond, in het bijzonder op reis. Ik wil graag vastleggen, herinneren. Tijdens mijn studie Culturele Antropologie heb ik een jaar aan de Fotovakschool gestudeerd, om me ook meer te ontwikkelen op het vlak van digitale fotografie. Maar eigenlijk had ik mijn hart allang verkocht aan de analoge camera."

"Met een analoge camera fotografeer ik veel bewuster: wat wil ik nou écht fotograferen? Wat maakt nou écht een mooi beeld?"
Waarom heb je gekozen voor de beelden die op Kiekie Art staan?

"Dit zijn twee werken die me erg dierbaar zijn: de ene is gemaakt in San Francisco in 2014 en de ander in Los Angeles in 2019. Ik heb veel in de Verenigde Staten gereisd en ik blijf het een ontzettend inspirerende plek vinden. Het zijn beelden die voor mijn gevoel heel kenmerkend zijn voor mijn fotografie: met veel kleur, een gevoel van tijdloosheid, een contrast tussen schoonheid en vergane glorie."


Wat is de grootste les die je hebt geleerd door fotografie?

"Ik denk dat dit voor mij vooral te maken heeft met analoge versus digitale fotografie. Met een digitale camera was ik veel meer geneigd om veel foto's van verschillende dingen te maken, en vooral meerdere foto's van hetzelfde moment. Met een analoge camera fotografeer ik veel bewuster: wat wil ik nou écht fotograferen? Wat maakt nou écht een mooi beeld?"
Waar haal je je inspiratie vandaan?

"Door mijn achtergrond in de filmwereld en antropologie geloof ik echt in de kracht van beelden en verhalen. Ik word vaak getrokken door een beeld dat voor mij filmisch aanvoelt: met contrast, kleur, mysterie. Een beeld dat mij iets vertelt over de geschiedenis van een plek, of de mensen die er wonen, ook al staan ze niet op de foto."


Welke plannen heb je nog voor de toekomst?
"Ik ben momenteel bezig met mijn Master Culturele Antropologie en ben van plan mijn onderzoek deze zomer te doen in Libanon, binnen de drag gemeenschap van Beiroet. Daar hoop ik een mooi fotografie project te starten. Beiroet is een plek vol contrast, littekens en veerkracht, en mede daarom ongelofelijk fotogeniek."

Lees meer

Interview Mees Kuiper

Interview Mees Kuiper

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Sven Jan de Vuyst

Interview Sven Jan de Vuyst