Interview Rein Kooyman

Interview Rein Kooyman

Rein Kooyman (06-03-1992) is een fotograaf gevestigd in Amsterdam. Op 14-jarige leeftijd begon hij aan zijn fotografie carrière. Het werk van Rein Kooyman is verspreid over een scala aan creatieve landschappen, hij vindt inspiratie door verschillende culturen, mode en natuur. Dit stamt uit zijn jeugd, opgegroeid in het pittoreske Santpoort-Noord, omgeven door filmisch landschap en de uitgestrektheid van de duinen en de Noordzee. Op jonge leeftijd streefde hij ernaar elke seconde te besteden aan zijn passie en werk. Een voorliefde voor natuurlijk licht, reizen en globale vooruitzichten zijn slechts een enkele van zijn drijfveren tijdens het ontwikkelen van zijn carrière. Het werk van Rein Kooyman kenmerkt zich door de uitstraling van soberheid. Een subtiele vorm van somberheid die je op magische wijze dwingt om stil te staan. De combinatie tussen commercieel werk en persoonlijk werk geeft hem de perfecte ruimte om zijn liefde en passie, fotografie, te ontwikkelen.

 

Hoe ben je begonnen met fotografie?

"Ik ben begonnen met fotografie rond mijn veertiende levensjaar. Ik woonde in een bosrijke omgeving en ik kon mijn vaders fotocamera lenen. Ik wandelde veel in de duinen en in het bos en ik vond het heel fijn om die omgeving terug te zien op beeld. Dat was eigenlijk mijn eerste inspiratiebron."

 

Als fotograaf word je elke keer weer uit je comfort zone gesleurd, je leert eigenlijk elke dag nieuwe dingen.

 

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd door fotografie?

"Door fotografie ben ik op heel veel plekken terecht gekomen, waar ik normaal gesproken niet zou komen. Als fotograaf word je elke keer weer uit je comfort zone gesleurd, je leert eigenlijk elke dag nieuwe dingen. "

 

Waarom heb je gekozen voor de werken die op Kiekie Art staan?

"Nadat ik Restructure (2019) heb geëxposeerd, ben ik weer in het diepe gesprongen met deze nieuwe serie: Nobody at Home Tonight. Deze serie is heel belangrijk voor me; het werk is heel persoonlijk en ik vind het mooi om dat gevoel te kunnen delen met mensen."

 

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

"Momenteel ben ik aan het klussen in mijn nieuwe atelier en studio. Het zijn nu natuurlijk vreemde tijden; veel van mijn al gemaakte plannen voor de toekomst gaan niet door of staan in de wacht. Daarom ben ik teruggeschakeld naar de eerste versnelling. Ik ben van plan om stapsgewijs weer verder te gaan. Wat nog wel op de planning staat is de samenwerking met kunstenaar Noah Latif Lamp. We hebben samen iets heel moois gecreëerd en hopen dit snel met de wereld te kunnen delen."

 

reinkooyman.com

Lees meer

Interview Renata Dutrée

Interview Renata Dutrée

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Hester Baars

Interview Hester Baars