Interview Ramona Deckers

Interview Ramona Deckers

Ramona Deckers is een Nederlandse fotograaf gevestigd in Amsterdam. Ze groeide beslist op in de provincie Venlo in het zuiden van Nederland. Ze studeerde aan het London College of Fashion, heeft een master in Fashion Journalism en is volledig autodidact in fotografie. Deckers is gespecialiseerd in portret-, mode- en beautyfotografie. Haar werk is intiem en dringt door de oppervlakte; het vertelt een verhaal en gaat in dialoog met het onderwerp.

Hoe ben je begonnen met fotografie?

"Als kind fotografeerde ik al. Ik werkte met een point-and-shoot analoge camera en de thrill van rolletjes wegbrengen en foto's er voor terug krijgen is me altijd bij gebleven. Eigenlijk stond ik toentertijd meer voor de camera dan erachter. Ik had nooit gedacht dat ik van fotografie mijn livelihood zou kunnen maken. 
Ik ben gaan studeren, Engels en vervolgens een master in mode journalistiek in Londen. Tijdens mijn verblijf in Londen leefde mijn liefde voor fotografie weer op. Eenmaal terug in Amsterdam ben ik als documentair/portret fotograaf bij Club Trouw begonnen."

Hoe zou je je stijl omschrijven?

"Ik ben een viscerale fotograaf, techniek komt op de tweede plaats. Ik voel liever in een moment dan dat ik van tevoren een uitgestippeld plan heb. Ik bereid me zeker wel voor op een shoot, dat ligt ook aan wat voor shoot het is, en vind de dialoog tussen mij en mijn subject belangrijk. Een foto maken is een dialoog, een wisselwerking naar beeld vertalen. Ik zoek altijd intimiteit en connectie op." 
"Je los maken van de buitenwereld geeft je de kans om naar binnen te keren en te reflecteren. Te focussen op de dingen die je wél under control hebt."

Waarom heb je gekozen voor de beelden die op Kiekie Art staan?

"Ik heb deze twee werken gekozen, omdat ze onze current state of affairs goed omschrijven, en zo ook mijn zoektocht naar intimiteit en connectie. Ons leven op het moment kan eenzaam zijn en we zijn voortdurend op zoek naar creatieve manieren om te connecten met de mensen die ons dierbaar zijn. Dit jaar heeft ons ook doen inzien dat het OK, misschien wel nodig, is om een paar stappen terug te doen -  je los te maken van de buitenwereld geeft je de kans om naar binnen te keren en te reflecteren. Te focussen op de dingen die je wél under control hebt." 

Hoe bepaal je je onderwerp?

"Dat is een lastige vraag. Ik heb de laatste tijd weinig eigen werk gemaakt, omdat ik het wat rustiger aan doe. Op het moment ben ik ook wat meer mode werk aan het maken. Ik ben altijd op zoek naar de darkhorses en mensen met idiosyncracies die me op dat moment aanspreken. Dat zal ook wel zo blijven. Ik moet iets van mezelf in iemand zien. Ultimately, vind ik het fijn als ik portret en mode werk kan laten samensmelten." 

Welke plannen heb je voor de toekomst?

"Zoals ik al zei doe ik het wat rustiger aan en wil ik focussen op fotografie als proces en narratieve fotografie. Dus echt weer terug naar de essentie keren. Waarom maak ik dit? Wat willen we laten zien? Hoe ziet mijn subject zichzelf en hoe komen we tot een mooi en beeldend eindresultaat? 
Ik geniet op het moment erg van het day-to-day family life - door deze global pause is mijn partner ook thuis en kunnen we veel tijd doorbrengen met onze hond waar we langzaamaan afscheid van moeten gaan nemen. Dit langzame maar steady proces van decline is bijzonder om mee te maken en brengt ons nader tot elkaar. Veel meer voelen staat op het programma."

Lees meer

Interview Sidney Waerts

Interview Sidney Waerts

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Petra Cremers

Interview Petra Cremers