Interview Pieter Bas Bouwman

Interview Pieter Bas Bouwman

Met zijn werk als fotograaf visualiseert en illustreert Pieter Bas Bouwman (29) de schadelijke impact van menselijke activiteit op de bedreigde ecosystemen en de bedreigde natuur daarbinnen. Hij maakt verhalen zo tastbaar mogelijk via esthetische keuzes en schriftelijke documentatie in zijn werk, waardoor de afdruk van mensen meer waarneembaar wordt in de beelden dan wanneer hij het beeld alleen laat zien.

 

Hoe ben je begonnen met fotografie?

"In Zuid-Afrika heb ik een korte tijd gewerkt als Game Ranger in een Private Game Reserve dichtbij Port Elizabeth. Hier is fotografie voor mij een belangrijke rol gaan spelen omdat ik op deze manier alle soorten dieren en planten kon vastleggen en bestuderen voor mijn opleiding. Zo is fotografie eerst vrij geleidelijk aan een steeds groter onderdeel geworden van mijn dagelijkse leven en vervolgens heb ik de keuze gemaakt om het serieus op te pakken."

 

Hoe bepaal je je onderwerp?

"Mijn werk gaat over het spanningsveld tussen mens en zijn omgeving en daarbij richt ik me voornamelijk op de invloed van ons mensen op onze natuur. Van jongs af aan ben ik al bezig alle soorten dieren en planten te bestuderen. De focus leggen op de menselijke invloed daarop was een logische richting voor mij. Ik probeer met mijn projecten beeld te maken voor onderwerpen die in mijn ogen zo tastbaar mogelijk gemaakt moeten worden, door bijvoorbeeld de vergankelijkheid beter in beeld te brengen voor de kijker wil ik bereiken dat men zich beter in de situatie kan inleven. Veel van de onderwerpen die ik kies voor mijn projecten volgen direct uit mijn ervaringen. Zo is mijn project in Kenia over de vergankelijkheid van culturen en tradities ontstaan door mijn tijd in Zuid-Afrika."

"De geleverde strijd probeer ik weer te geven samen met de uiteindelijke uitkomst."

 

 

Waarom heb je gekozen voor de beelden die op Kiekie Art staan?

"Dit zijn foto’s die ik heb gemaakt tijdens mijn ‘Humanity Wildlife’-project in Kenia. Het project gaat kort gezegd over strijd. Zowel de strijd die door de dieren wordt geleverd als door de mensen. De geleverde strijd probeer ik weer te geven samen met de uiteindelijke uitkomst. Dit project staat dicht bij mij als persoon en geeft goed weer wat voor projecten mensen in de toekomst van mij kunnen verwachten. Nog weinig mensen hebben deze foto’s gezien, dit leek mij een mooie kans om mijn project en daarmee mijzelf te introduceren."

 

Welke plannen heb je voor de toekomst?

"Het eerste op de planning is mijn boekje van Kenia afmaken en daarna ga ik me richten op het project dat ik in de Amazone in Brazilië heb gedaan tijdens een Art Residency. Nadat ik voor beide projecten een boek heb gemaakt en deze twee projecten heb geëxposeerd ga ik mij verdiepen in nieuwe art residencies en aan de gang met nieuwe projecten over de gevolgen van de invloed van de mens op de natuur."

 

pieterbasbouwman.com

Lees meer

Interview Jasmijn van Buytene

Interview Jasmijn van Buytene

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Rutger van Loo

Interview Rutger van Loo