Interview Petra Cremers

Interview Petra Cremers

Petra is een visuele verhalenverteller en een documentaire fotograaf die de voorkeur geeft aan langlopende fotoprojecten als een soort langzame journalistiek. Het is voor haar belangrijk dat mensen haar leren vertrouwen en dat kost natuurlijk tijd. Een van haar laatste projecten is het registreren van het werk en gezinsleven op een lokale boerderij voor minimaal een jaar. Maar voor Petra kan storytelling ook betekenen dat je het juiste moment in één foto moet pakken!

Wat is je grootste inspiratiebron?

"Beelden in de media, werk van collega-fotografen, films en nog veel meer. In mijn werk als documentair fotograaf word ik zeker beïnvloed door iemand als Raymund Rutting, een echte nieuwsfotograaf, met een goed oog voor het moment, de beste uitsnede en genoeg drama in zijn beeld. Daar houd ik wel van. Rutting kan een verhaal vertellen in een fotoreeks maar ook in één enkel beeld. Dat vind ik interessant. Zeker als er ook nog humor zit in een foto."
"Als fotograaf kun je je altijd laten verrassen."

Hoe bepaal je je onderwerp?

"Vaak komt het neer op goed kijken, geduld hebben. Zo herinner ik me nog goed hoe ik bezig ben geweest om die trotse pauw te fotograferen bij een oud kasteel in Frankrijk. Het kan zoveel uitmaken waar je precies gaat staan. Gelukkig trok de pauw zich weinig van mij aan en kon ik mijn gang gaan tot ik het ideale beeld had geschoten. Op andere momenten is het een kwestie van snel reageren op een bepaalde situatie. In je ooghoek zie je een bepaald beeld en dat leg je vast. Dat vind ik het aantrekkelijke van met je camera op stap gaan. Als fotograaf kun je je altijd laten verrassen."

Waarom heb je gekozen voor de werken die op Kiekie Art staan?

"Het zijn werken uit een reeks die ik ingestuurd heb naar GUP New 2020, een platform voor nieuw talent. Qua kleur passen ze mooi bij elkaar. Ik heb ze dan ook op dezelfde middag genomen, ergens aan de Loire in Frankrijk. Mij doen ze denken aan vrijheid, de zomer, een periode zonder zorgen."

Welke plannen heb je voor de toekomst?

"Ik werk vooral als documentair fotograaf. Sinds zomer 2019 werk ik aan een project op een biologische melkveehouderij bij mij in de buurt. Dat is wat ik het liefst doe: met regelmaat teruggaan naar een plek, een situatie en de mensen die daarbij horen, om steeds nieuwe dingen te zien en te ontdekken. Zo vind ik het fascinerend om, naast de normale bezigheden op de boerderij, vast te leggen hoe de kinderen daar opgroeien. Ik hoop dat dat een mooie reeks oplevert. Daarnaast was ik sinds maart 2020 bezig met een ‘coronadagboek’. Ik publiceerde dagelijks een foto met een tekst, onder meer op Facebook. Dat is leuk om te doen, zo blijf ik bezig in een tijd dat er restricties gelden vanwege het coronavirus. Hopelijk vinden mensen het interessant wat ik laat zien en bereik ik ook op die manier een groter publiek. Het jaar 2019 eindigde met mijn nominatie voor New GUP Talent 2020, nu staat mijn werk online bij Kiekie Art, dus heb ik alle vertrouwen in de toekomst."

 

petracremersfotografie.nl

Lees meer

Interview Ramona Deckers

Interview Ramona Deckers

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Corina Bouweriks

Interview Corina Bouweriks