Interview Nynke Brandsma

Interview Nynke Brandsma

Nynke Brandsma (NL,1986) woont en werkt in Amsterdam. Ze begon met een basisopleiding aan de Fotoacademie en was daarna zo enthousiast dat de Fotoschool en workshops bij de Fotoacademie volgden. Haar werk is divers. Naast portret en documentair werk onderzoekt zij de mogelijkheden van fotografie. Haar portretten spreken verstilling uit en haar documentaires de schoonheid van het kwetsbare

 

Hoe ben je begonnen met fotografie?

"Ik ben een kleine 3 jaar geleden begonnen met fotograferen. Ik had behoefte aan meer creativiteit in mijn leven en heb me ingeschreven voor de basisopleiding van de Fotoacademie. Daarna was ik zo enthousiast dat ik verder wilde. Fotograferen maakt een blij en speels kind in mij los. Het stimuleert mijn behoefte om de wereld in al zijn facetten te onderzoeken. Bovendien brengt het me dicht bij mezelf maar ook bij andere mensen. Dat is heel waardevol."

"Soms hoop ik me meer te kunnen specialiseren om een diepere focus te vinden. Tegelijkertijd denk ik dat ik, zoals ik ben, breed zal blijven werken"

 

Wie en/of wat is je grootste inspiratie bron?

"Ik vind het heerlijk om musea, exposities, films of voorstellingen te bezoeken. Ook tijdschriften en socials bieden mij veel inspiratie. Maar misschien het meest de alledaagse dingen. Beelden om mij heen, mooi licht, emoties, authenticiteit of een goed gesprek... Ik heb een rijke fantasie en heb daardoor soms maar weinig nodig. Fotografen die ik heel inspirerend vindt zijn Vivianne Sassen, Scarlett Hooft Graafland, Anneclaire de Breij, Heleen Haijtema, Evelyn Bencicova en Marinka Masseus. Dat is slechts een hand vol. Ik kan zo nog velen noemen."

 

Waarom heb je gekozen voor de werken die op Kiekie Art staan?

"Kiekie Art is een supertof initiatief ontstaan tijdens Corona. Dat is ‘Kievitsbloem’ ook. Het werk heb ik gemaakt voor mijn oma. Op 8 april 2020 werd zij 88 jaar. Helaas kon ze wegens Corona geen bezoek ontvangen. Zoals haar zijn er veel mensen die kwetsbaar zijn. Ze zitten in quarantaine. Voor hen is dit werk. Een kwetsbare bloem, de kievitsbloem die sinds 2017 niet meer wettelijk beschermd is, symbool voor alle kwetsbare mensen, geplaatst in quarantaine. Een donkere tijd met ook zijn schoonheid.

‘Ballon’ staat op Kiekie Art omdat ik het een heel fijn en prikkelend beeld vindt. Het triggert mijn fantasie en nu de wereld wat kleiner is dan normaal is het fijn als een beeld je even kan meenemen naar een andere wereld."

 

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

"Soms hoop ik me meer te kunnen specialiseren om een diepere focus te vinden. Tegelijkertijd denk ik dat ik, zoals ik ben, breed zal blijven werken. Ik ben te nieuwsgierig naar veel dingen waarin ik mij geen beperkingen wil opleggen. Ik zou graag campagneposters voor (kunstzinnige) festivals willen maken. Ik hoop dat dat gaat lukken!"

Lees meer

Interview Charlotte Apituley

Interview Charlotte Apituley

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Maudy Brussel

Interview Maudy Brussel