Interview Neeltje de Vries

Interview Neeltje de Vries

Neeltje de Vries (1976) was grafisch vormgever voordat ze een carrière in de fotografie begon. Haar werk, dat wordt gekenmerkt door sterke lijnen en vormen van het vrouwelijk lichaam, wordt duidelijk geïnspireerd door haar grafische achtergrond. Maar ook door haar lange geschiedenis van het kijken naar vrouwen.

Hoe ben je begonnen met fotografie?

"Fotografie is voornamelijk een logisch gevolg. Ik ben altijd al met beeld bezig geweest. Altijd een vertaling van de vrouw, een deel van mezelf. Tekenen, schilderen, beeldhouwen en inmiddels via fotografie. Ik ben lang grafisch vormgever geweest, al kreeg ik fotografie in het eerste jaar van mijn opleiding, ik koos een andere richting.

Het werkte wel, maar het raakte me niet zoals fotografie deed. Dus ging ik jaren later weer studeren. Op de Fotoacademie werd je alle kanten op geslingerd. Alle onderwerpen moest je onderzoeken om zo bij je eigen handtekening en uit te komen. Ik wist er altijd wel weer ergens een blote vrouw in te verwerken. Een serie over de zee… bij mij stond er dan weer ergens een vrouw met blote borsten in het water. Zo grappig eigenlijk."

 

"Mijn werk wordt gekenmerkt door tegenstrijdigheden. Het is veelal heel esthetisch. Dat behaagt. Maar al snel voel je er ook een vleugje ongemak in"

Waarom heb je gekozen voor de beelden die op Kiekie Art staan? 

"‘Floored’ komt uit de ‘Green Nudes” serie. Een deel ervan is gepubliceerd in het boek #SENDNUDES van Mendo Books en teNeues publishing. Donker groen/blauwe tinten spreken me erg aan. Er zit een koelte en mysterie in. Het is een serie die me in tegenstelling tot ander ouder werk nog steeds niet verveelt.

‘Black Flower’ is wat recenter. Handen spelen vaak een grote rol in mijn werk. De rauwheid van haar ongepolijste huid in combinatie met de elegantie van haar handen en het verfijnde takje bloemen vind ik heel lekker werken."

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd door fotografie? 

"Licht leren lezen. Fotografie betekent letterlijk ‘schrijven met licht’ Je kunt nog zo’n waanzinnige ideeën hebben. Als je het het gewenste licht niet beheerst en kunt creëren, slaat het beeld dood.

Op de academie kregen we lessen waar je gestoord van werd, het ging om letterlijk minimale stops leren zien. Drama, maar zo waardevol. Nu kan ik er zelfs last van hebben. Als er een fel licht achter de persoon staat waarmee ik in gesprek ben, het contrast met achtergrond en persoon te groot is, leidt dat zo af dat ik me moeilijk kan concentreren."

Hoe zou je je stijl omschrijven?

"Mijn werk wordt gekenmerkt door tegenstrijdigheden. Het is veelal heel esthetisch. Dat behaagt. Maar al snel voel je er ook een vleugje ongemak in. Zo ook bijvoorbeeld dat de vrouwen die ik fotografeer de schijn wekken je dichtbij te laten, ze lijken bijna tastbaar. En toch is er ook een afstand voelbaar. Het spel van wringen en behagen spreek me aan. Daar zit een mysterie in dat langer boeit dan een duidelijk geboden emotie."

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

"Blijven groeien als fotograaf. Ik ben snel verveeld, dus groei is belangrijk voor me. In het creatief proces is stilstand dodelijk. Het is een innerlijke strijd die continue leeft.

Wanneer ik voel dat m’n beelden me niet meer raken, ik er niet meer gelukkig van word ze te schieten, wordt het tijd me weer buiten m’n comfort-zone te begeven. Daar zit de groei. Dat gaat gepaard met veel strijd, maar dat is wat me uiteindelijk gelukkig maakt. En omdat je als persoon ook continue evolueert, is dat een voortdurend proces."

neeltjedevries.com

Lees meer

Interview Fleur Jakobs

Interview Fleur Jakobs

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Tim Buiting

Interview Tim Buiting