Interview Myrthe Effing

Interview Myrthe Effing

Als conceptueel fotograaf is Myrthe Effing bezig om in een eigen beeldtaal verhalen te vertellen. Door middel van collagetechnieken - zowel digitaal als analoog - is ze constant bezig om nieuwe beelden te creëren. Daarbij wordt er gekeken naar de lijnen in het beeld, waardoor er een dynamisch beeld ontstaat. Door de collagetechniek ontstaan er moderne stillevens van bloemen.Het portfolio van Myrthe Effing bestaat naast deze stillevens ook uit documentaire projecten. Hierbij focust zij zich op sociaal-maatschappelijke thema

Hoe zou je je stijl omschrijven?

"Mijn fotografie-stijl valt onder collage-fotografie. Ik vind het interssant om verschillende beelden samen te voegen en hiermee een nieuw beeld te creëren. Daarbij focus ik mij voornamelijk op sociaal-maatschappelijk thema’s en de actualiteit. Maar sinds kort breng ik ook mijn liefde voor bloemen in beeld. Een hele andere insteek van collage-fotografie, deze vorm valt meer onder autonome kunst."

Waarom heb je gekozen voor de beelden die op Kiekie Art staan?

"Ik vind het mooi om de schoonheid van de natuur te laten zien. En dan met name bloemen. Tijdens corona heb ik verschillende series gemaakt met bloemen, en daar komen deze twee beelden ook uit voort. Hierbij heb ik ervoor gekozen om de collage-vorm toe te passen, waardoor er een vernieuwende kijk op bloemen ontstaat."

"Mijn doelstelling is om mij te blijven ontwikkelen in collage-kunst, waardoor ik echt een eigen handtekening krijg."

Wie of wat is je grootste inspiratie bron?

"Op het gebied van collage-fotografie ontdek ik steeds meer inspirerende fotografen. Ik vind het werk van Lynne Brouwer heel boeiend. Zij werkt met bestaande beelden en maakt hiermee illustraties voor kranten. De actualiteit en tegelijkertijd de creativiteit vind ik heel inspirerend. Daarnaast spreekt de originaliteit van invalshoeken van Joachim Schmidt mij aan. Hij heeft bijvoorbeeld een serie gemaakt met beelden die hij op straat tegen kwam. Maar ook een serie met foto’s die anderen naar hem instuurden, foto’s waar zijzelf niks meer mee deden, maar waar Joachim Schmidt een geheel nieuwe fotoserie van heeft gemaakt. Deze vernieuwende kijk op onderwerpen vind ik heel leerzaam."

Hoe bepaal je je onderwerp

"Ik laat me graag inspireren door wat er om mij heen gebeurd. Zowel door mensen die ik spreek, de actualiteiten, maar ook gewoon door dingen die ik om mij heen zie. Daar is ook deze serie met bloemen uit ontstaan. Ik koop geregeld een bos bloemen of krijg een boeket. Tijdens deze corona-periode is het idee ontstaan om iets met deze bloemen te doen. Ik ben de boeketten gaan fotograferen en heb hier vervolgens nieuwe beelden mee gemaakt. Documentaire series ontstaan daarentegen juist door verhalen die ik hoor. Uit deze verhalen pak ik elementen om als inspiratie te gebruiken voor nieuwe onderwerpen en invalshoeken. Hier doe ik vervolgens langere tijd onderzoek naar, waardoor er een diepere laag in de serie komt."

Welke plannen heb je voor de toekomst?

"Mijn doelstelling is om mij te blijven ontwikkelen in collage-kunst, waardoor ik echt een eigen handtekening krijg. Ik heb onlangs mijn eerste publicatie gehad in het Algemeen Dagblad en alle regionale titels, ontzettend leuk. Dat is echt een mooie kans om mijn stijl te laten zien aan Nederland. En daarbij wil ik graag me richten op beide facetten: dat ik zowel actuele collage’s kan maken bij diverse onderwerpen als echt anatoom werk voor aan de muur."

myrtheeffingphotography.com

Lees meer

Interview Mare Veen

Interview Mare Veen

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Jeroen Knippenberg

Interview Jeroen Knippenberg