Interview Mees Kuiper

Interview Mees Kuiper

Mees Kuiper (1995) is begonnen met fotografie tijdens mijn frequente bezoeken aan de sub-Sahara-landen van Afrika. De natuur is door de jaren heen de drijvende kracht geweest in zijn werk. Vooral de perceptie van de natuur en hoe deze perceptie voortdurend verandert.

 

Hoe zou je je stijl omschrijven?

"Voordat ik in ga op mijn eigen stijl, zal ik eerst mijn opvatting over ‘stijl’ delen. Ik ben namelijk van mening dat een stijl behoorlijk fluide kan zijn. Niet alleen in tijd maar ook afhankelijk van het onderwerp. Vele kunstenaars ontwikkelen hun stijl over de jaren heen. Zo begon van Gogh ooit met pen en houtskool en is hij zich later gaan focussen op olieverf in de (post)impressionistische stijl. 

Doorredenerend op dit onderwerp, kom je al gauw uit op de vraag of je een specialist of generalist bent. Houd je je bezig met een enkel onderwerp of een enkele stijl, of liggen je interesses binnen verschillende disciplines? Vroeger stonden mensen zoals Leonardo da Vinci of Alexander von Humboldt hoog in het vaandel. Beiden een duidelijk voorbeeld van de Homo Universalis, ofwel alleskunners binnen verschillende disciplines. Hedendaags worden naar mijn mening de specialisten wat meer in het licht gezet. Denk aan een Erwin Olaf of een Rineke Dijkstra, beiden hebben een zeer uitgesproken unieke stijl. Maar waar zijn de Homo Universalis van de moderne tijd? 

Maar goed, mijn eigen stijl dus. Ik merk dat ik een zeer lange tijd zoekende ben geweest naar een eigen stijl. In de tien jaar dat ik nu fotografeer begin ik de laatste twee jaar een idee te krijgen over welke kant ik op wil. Als je het antoniem van realiteit opzoekt zou dat denk ik het dichtst in de buurt komen van welke kant ik op wil met mijn ‘stijl’. Ik ben de laatste tijd erg geïnteresseerd in de perceptie van de realiteit. De afgelopen jaren zien we in de politiek een enorme toename in de discussie over wat nou de werkelijkheid is. Telkens verwonder ik me over hoe verschillend mensen tegen bepaalde onderwerpen aankijken. Het medium fotografie leent zich uitstekend voor het creëren van een eigen werkelijkheid en dit is dan ook waar ik mijn stijl in probeer te ontwikkelen. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik het belangrijk vind dat ik niet vast kom te zitten in een enkel stijl en graag in verschillende stijlen wil kunnen werken."

 

"Verschillende mensen kijken totaal verschillend naar hetzelfde onderwerp. Geef tien verschillende fotografen een onderwerp en er zullen tien verschillende foto’s uitkomen."

 

 

Waarom heb je gekozen voor de beelden die op Kiekie Art staan?

"Binnen mijn ‘wildlife’ fotografie probeer ik vaak de beelden weer te geven zoals ik ze op dat moment zag, zonder te veel aan de realiteit te ontnemen. Ik heb vanaf jongs af aan veel gereisd met mijn familie en heb de wilde plekken met eigen ogen zien afnemen. In hoeverre we deze plekken nog ‘wild’ kunnen noemen is maar de vraag, aangezien de meeste natuurgebieden beschermd worden en daardoor onder behoud van de mens vallen. De habitats van vele dieren worden kleiner en kleiner en mens en dier komen daardoor steeds vaker oog in oog te staan. De huidige corona crisis is een voorbode voor de mogelijke gevolgen van dit proces. 

Zowel de leeuw als de wildebeest staan eenzaam in hun omgeving. Voor mij symboliseren deze twee foto’s het lot van vele diersoorten. Oog in oog bepaalt de mens tegenwoordig wie blijft leven en wie niet. Zullen dit de twee laatste exemplaren zijn of beschermen wij de toekomst van de aarde door het behoud van diversiteit? Alhoewel er veel negatief berichten te lezen zijn, is er ook hoop. Denk hierbij aan bijvoorbeeld The Great Green Wall. Een project waarbij grootschalige, cross disciplinaire samenwerking een belangrijke rol speelt."

 

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd door fotografie?

"Dat iedereen de realiteit anders onder ogen ziet. Verschillende mensen kijken totaal verschillend naar hetzelfde onderwerp. Geef tien verschillende fotografen een onderwerp en er zullen tien verschillende foto’s uitkomen. In deze diversiteit valt voor mij veel te leren. Ik werk daarom graag samen met mensen uit verschillende disciplines met verschillende achtergronden. Hierdoor wordt je continu blootgesteld aan andere gedachtes en meningen, die uiteindelijk zullen leiden tot een bredere visie."

 

Hoe bepaal je je onderwerp?

"Dat hangt af van het project. Ben ik bezig met de luchten dat kijk ik vooral naar uniekheid. Dit is vaak een combinatie van kleur en patronen. Sommige kleuren zie je vaker dan andere en hetzelfde geldt voor wolken. De combinaties zijn oneindig en nooit is de lucht hetzelfde. 

Ben ik bezig met wildlife dan kijk ik vooral naar de lichtcondities. Ik heb natuurlijk bepaalde dieren op mijn lijstje staan die ik nog nooit gezien heb en graag vast wil leggen, maar verder maakt het onderwerp mij niet zoveel uit zolang het licht maar goed is. 

Ben ik bezig met portretten dan kijk ik vooral naar vorm en houding. Ik beoordeel dit niet volgens vaste criteria want dit verschilt voor mij per persoon die voor mijn camera staat. 

In het algemeen laat ik mij veel sturen door gevoel. Ik zou graag willen uitleggen wat dat precies inhoudt maar dan wordt het waarschijnlijk een heel filosofisch verhaal. In veel van mijn projecten ben ik gewoon begonnen met foto’s maken. Ik probeer dan wat verschillende technieken en hoop dat er wat moois uit komt. Soms zijn er weken dat ik niet tevreden ben met wat ik schiet en soms  schiet je een hele week toppers. Vertrouw op het process en blijf jezelf uitdagen te innoveren. Steve Jobs heeft ook meerdere keren gefaald voordat Apple een van de grootste bedrijven ter wereld werd."

 

Welke plannen heb je voor de toekomst?

"Ik zou graag weer een reis willen maken en me laten inspireren door een nieuwe omgeving. Een gevoel wat velen vast delen. Daarnaast ben ik altijd op zoek naar nieuwe mensen om samen mee te werken. Zoals ik al zei inspireren mensen uit verschillende disciplines mij enorm. Zoals je ziet in de wetenschap, komen de meeste doorbraken door samenwerking tussen verschillende disciplines. Als je dit leest, connect met me!  

Een ander plan, of meer een verlangen, is een fysieke plek in Amsterdam waar creatives gedachten kunnen uitwisselen. Ik denk hierbij niet alleen aan creatievelingen uit de kunsten, maar ook ondernemers of wetenschappers. Een oude loods met een cafe en werkplaatsen waar de grenzen tussen disciplines vervaagd worden en mooie, wereldreddende, ideeën tot leven komen."

meesg.com

Lees meer

Interview Lois Schindeler

Interview Lois Schindeler

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Renske Diks

Interview Renske Diks