Interview Mare Veen

Interview Mare Veen

Mare Veen is een onafhankelijke beeldend kunstenaar uit Nederland. Ze heeft een achtergrond in theater en is in het voorjaar van 2017 afgestudeerd aan de Fotoacademie in Amsterdam. Haar huidige academische functie is 'Programme coordinator en Tutor International Master Artist Educator aan het ArtEZ hogeschool van de kunsten'. Haar werk draait om filosofische vragen. Als kunstenaar wil ze reageren op locaties die ze zorgvuldig kiest.

Hoe ben je begonnen met fotografie?

"Ik ben lang geleden in mijn eigen doka begonnen met portretten en  documentairefotografie. Ik mistte toen heel erg het maken, mezelf uitdrukken en het uitwerken van ideeën. Pas op de fotoacademie kwam ik in aanraking met fine art en conceptuele fotografie. Toen ging er een wereld voor me open en ben ik begonnen met thema’s uit te diepen en zelf beeld te creëren. Opeens kon ik ook mijn theaterachtergrond inzetten bij het maken van beeld. Dat was een prachtige ontdekking."

"Als je loslaat kan er iets nieuws ontstaan dat je vooraf zelf niet had kunnen bedenken."


Waarom heb je gekozen voor de beelden die op Kiekie Art staan?

"Het zijn twee afzonderlijke beelden. Het beeld op zee vind ik een mooi voorbeeld van hoe iets kan ontstaan in een creatief proces. Ik was bezig met het thema maakbaarheid en wilde daarvoor zelf de zon in de zee leggen. Door weersomstandigheden en materialen die niet mee wilden werken zag het er totaal anders uit dan ik had gepland. Als je loslaat kan er iets nieuws ontstaan dat je vooraf zelf niet had kunnen bedenken. Dat was ook mijn aanname van het onderzoek naar maakbaarheid; dat je verrast kunt worden juist als je de controle loslaat. Dit ondervond ik zo zelf in mijn eigen proces, hoe mooi is dat.

Het beeld met de liggende vrouw komt uit de serie ‘Free Fall’. Deze serie gaat over de zoektocht naar zijn. Wat ben je als je Bent? Het niet-zijn heeft in deze zoektocht de nadruk gekregen."

Hoe bepaal je je onderwerp?

"Ik vertrek vanuit persoonlijke levensvragen. Een onderwerp moet me raken, pas dan kan ik echt creëren. Als ik beeld maak over een onderwerp wat me niets doet dan voel je dat, dan klopt er iets niet. De persoonlijke thema’s die ik echt wil uitdiepen zijn vaak heel breed. Veel mensen kunnen zich ertoe verhouden en er is vaak veel over geschreven. De serie ‘Free Fall’ gaat bijvoorbeeld over de vraag naar ‘Wat is Zijn?’. Dat is natuurlijk een hele grote vraag waar je jaren of zelfs je hele leven over kunt blijven nadenken."

 

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

"Ik zou het prachtig vinden om voor diverse opdrachtgevers zoals theater- of dansgezelschappen, maar ook bijvoorbeeld universiteiten en bedrijven thema’s uit te werken in beeld. Ook hoop ik in de toekomst vertegenwoordigd te worden door een galerie. Ik sta eigenlijk open voor heel veel mogelijkheden, ik zie wel wat er op mijn pad komt."

mareveen.nl

Lees meer

Interview Maite Meijlink

Interview Maite Meijlink

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Myrthe Effing

Interview Myrthe Effing