Interview Jasmijn van Buytene

Interview Jasmijn van Buytene

Fotografe Jasmijn van Buytene (1995), is gevestigd in Amsterdam maar groeide op in Eindhoven. Ze ronde een psychologie bachelor af, en is momenteel ook werkzaam in de technologie. Ze vindt het belangrijk dat vrouwen een stem hebben in verschillende, door mannen gedomineerde, branches. Door middel van haar fotografie probeert ze haar stem te laten horen. Een 'self-taught photographer' zijnde geeft haar de kans om haar eigen richting te bepalen en zichzelf continu opnieuw uit te vinden. Dit is terug te zien in haar werk: een mix van verschillende richtingen binnen de fotografie. Op social media werkt Jasmijn onder het pseudoniem "Time is indifferent". Dit verwijst naar een quote uit het nummer 'The Sign' door Nujabes, één van haar favoriete producers naar diens werk zij zich kan relateren.

 

Hoe ben je begonnen met fotografie?

"Een van mijn eerste camera's was een Panasonic Lumix, ik was destijds heel jong maar ik fotografeerde letterlijk alles en daarnaast mensen die vaak zeiden dat ze zichzelf niet mooi op foto's vinden staan. Als ik dit deed dan waren zij ineens verbaasd met de foto, dat deed mij weer goed. Fotografie is er altijd zo in gebleven maar nooit iets mee gedaan omdat een toekomst in Psychologie voor op stond. In deze tijd heb ik er altijd meer waardering voor gehad dan dat ik er zelf iets mee deed, totdat het einde van mijn studie in zicht kwam en ik eindelijk de stap zette om mijn fascinatie voor analoge fotografie in realiteit te brengen. Het voelde voor mij magisch om te werken met een analoge camera. Een van de eerste camera's die ik vasthield was een Mamiya RZ67 en op dat moment wist ik dat ik deze uiteindelijk ook wilde bemachtigen. Ik merkte dat mijn drive voor fotografie zo groot werd dat ik op deze golf mee ben gaan reizen en ik leer elke dag weer nieuwe dingen, ontmoet super veel mooie mensen en het brengt mij op nieuwe plekken en nieuwe situaties." 
"Ik vind het mooi om te zien wat je kunt bereiken met anderen, hoe iemand zich gedraagt voor de camera en daarnaast."

Hoe bepaal je je onderwerp?

"Mijn inspiratie is altijd "mensen" geweest. Ik leer van alles wat er om me heen gebeurd, ik observeer, en dit is ook het stukje Psychologie wat er in terug komt. Ik vind het mooi om te zien wat je kunt bereiken met anderen, hoe iemand zich gedraagt voor de camera en daarnaast. Dit laat zich ook zien in een foto. Als ik een persoon op de foto zet dan zoek ik vaak naar mensen die echt een boodschap weten over te brengen en een sterke blik hebben. Als ik een verhaal probeer te vertellen door middel van een serie heeft dit vaak een emotionele kant. Ik denk dat alles vanuit emoties begint en dat je hierop kunt verder bouwen. Daarnaast zijn veel van mijn onderwerpen mensen die ik daadwerkelijk ook ken. Ik probeer mij ook altijd bewust te zijn van "hype cultuur" omtrent diversiteit wanneer ik onderwerpen kies, want dit is er zeker. Het heeft ergens een negatieve kant waarvan ik hoop dat dit snel verandert in iets positiefs."

Waarom heb je gekozen voor de werken die op Kiekie Art staan?

"De beelden zijn samen gekozen met Kiekie, omdat ik wil dat beide partijen achter de beelden staan. Daarnaast zijn de beelden voor mij krachtig en vallen ze op. Hoe ik mijn onderwerpen bepaal zie je eigenlijk goed terug in deze foto's. Woman in gold is is een krachtig beeld met een persoon die dat ook daadwerkelijk is. 'SADBOI' maakt weer onderdeel uit van een serie met emotionele waarde. Ik hoop ook dat anderen zullen zien hoe het ook kan, betreft diversiteit want iedereen is prachtig en iedereen heeft een verhaal te vertellen. Ik geloof erin dat we samen kunnen werken aan een cultuur in de fotografie/kunst wereld waarin iedereen gelijk is. Zoals Bettina Rheims zegt: "My camera is my weapon"."

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

"Waar ik nu vooral mee bezig ben geweest is mijn leerproces en ook om mijn naam te laten zien, en ik zie mezelf groeien. In de toekomst wil ik graag mijn liefde voor zowel psychologie als hiphop cultuur gaan verwerken in mijn werk. Daarmee wil ik iets kunnen betekenen voor mensen met wie ik werk en die zich ermee kunnen identificeren. Daarnaast leer ik veel nieuwe dingen betreft installaties / belichting en wat je allemaal wel niet kan gebruiken met alle technologie die we nu hebben tegenover een analoge camera. Ik hoop graag mijn werk te kunnen vervolgen in het buitenland."

 

timeisindifferent.com

Lees meer

Interview Vincent Vink

Interview Vincent Vink

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Pieter Bas Bouwman

Interview Pieter Bas Bouwman