Interview Iris Duvekot

Interview Iris Duvekot

Iris Duvekot (33) is een portret- en lifestylefotograaf uit Amsterdam. Ze legt intieme, echte en verhalende portretten van mensen en hun omgeving vast. Haar internationale klantenkring varieert van Sonos tot Stedelijk Museum tot het maken van boeken met MENDO. Omdat ze al zo lang ze zich kan herinner een slecht geheugen heeft, begon ze op jonge leeftijd herinneringen vast te leggen. Deze afbeeldingen maken deel uit van haar visuele dagboek.

Hoe zou je je stijl omschrijven?

"Mijn stijl is puur, intiem en verhalend. Het bevat veel kleur en er zit een zekere bewegelijkheid in. Mijn werkwijze is dynamisch en ik hou ervan om een proces vast te leggen, dit kan je terug zien in mijn series."
"De kijker mag achterblijven met een vraag, zoals een film een open eind heeft. Blijf je nieuwsgierig? Dat maakt mij gelukkig. Want zo zijn we nooit uitgepraat."

Waarom heb je gekozen voor de beelden die op Kiekie Art staan?

"Wat voor mij belangrijk is, is kleur en een gevoel van vrijheid. Ook wil ik dat er een bepaalde mystiek behouden wordt en dat er ruimte is voor de kijker zijn eigen fantasie te gebruiken. De kijker mag achterblijven met een vraag, zoals een film een open eind heeft. Blijf je nieuwsgierig? Dat maakt mij gelukkig. Want zo zijn we nooit uitgepraat. Zowel Snake als Black Cloud voldoen hieraan."

Wat is je grootste inspiratie bron?

"In het dagelijks leven raak ik continu geïnspireerd, maar ik denk dat de natuur wel mijn grootste inspiratie bron is. Ik laad op bij water en fotografeer dan het meest intuïtief. Water, planten maar ook lucht fascineren me. De kleuren, hun transformatie en hoe ze zich naar elkaar verhouden. Ze zijn niet te regisseren, wat ik heerlijk vind. Ze zijn en je moet het er gewoon mee doen. Pas je maar aan hen aan en je zult zien hoeveel ze vertellen."

Hoe bepaal je je onderwerp?

"Elke foto die ik neem, neem ik vanuit een zekere verwondering. Het is een moment wat ik op dat moment wil vangen en me voor altijd wil blijven herinneren. Ik heb altijd mijn point and shoot 35mm camera binnen handbereik. Als ik iets zie wat ik mooi vind of wat me dierbaar is dan fotografeer ik het. Één frame, soms een tweede. Een zekere dualiteit spreekt mij aan en imperfecties worden gekoesterd. Mensen, kunst en het proces inspireren mij hierin dagelijks."

Welke plannen heb je voor de toekomst?

"Ik heb binnenkort een printshop op mijn eigen nieuwe website. Nog even de laatste puntjes op mijn perfectionistische i’s zetten en hij gaat online. Daarnaast hou ik erg van boeken en zou ik het erg leuk vinden weer een fotoboek te maken. Makers, ambachten en creatieven blijven me fascineren, maar planten en surfen ook. Daar droom ik nog even verder over."

Lees meer

Interview Dragan Saric

Interview Dragan Saric

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Christian van Dokkum

Interview Christian van Dokkum