Interview Eva Veldhoen

Interview Eva Veldhoen

Eva Veldhoen (1979), Utrecht, heeft na een lange tijd het rationele te hebben gevolgd, gerealiseerd dat de wereld van verbeelding, emotie en esthetiek is waar haar ware passie en kracht ligt. Daarom waagde ze in 2018 een sprong en verliet ze haar carrière van advocaat om een ​​creatief leven als fotograaf na te streven.

 

Hoe ben je begonnen met fotografie?

"Toen ik een jaar of tien was (eind jaren 80) kreeg ik een klein Ricoh-toestelletje van mijn ouders. Daar heb ik jaren mee gefotografeerd tot ik in 2003 voor mijn afstuderen een (ook analoge) spiegelreflex camera kreeg. Fotograferen heb ik sinds dat eerste cameraatje eigenlijk altijd gedaan. Dat was puur hobbymatig, tot ik een paar jaar geleden besloot dat ik voor iets anders bestemd was dan de advocatuur en het roer om gooide. Sinds 2018 fotografeer ik op professionele basis."
" Inhoudelijk wil ik er met deze foto’s ook bij stilstaan dat al dat (verpakkings)materiaal dat we dagelijks verbruiken ooit door iemand is bedacht en gemaakt. Daar zit tijd, aandacht, energie, geld in."

Waarom heb je gekozen voor de beelden die op Kiekie Art staan?

"Ik houd van het contrast van de beelden. Zwerfvuil - een lelijk probleem - zo op de foto zetten dat er een esthetisch aantrekkelijk beeld ontstaat. Dat schuurt ergens en dat vind ik leuk. Inhoudelijk wil ik er met deze foto’s ook bij stilstaan dat al dat (verpakkings)materiaal dat we dagelijks verbruiken ooit door iemand is bedacht en gemaakt. Daar zit tijd, aandacht, energie, geld in. Tegenwoordig gaan we zo achteloos met materiaal om en dat vind ik zonde. Verder: het spelen met vorm, compositie, kleur, dat ook weer in deze beelden terugkomt, daar houd ik van."

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd door fotografie?

"Dat ik meer mag spelen in het leven en dat ik het proces - inclusief alle fouten die ik maak - mag koesteren. Ik maak er zelfs een boek over!"

Hoe bepaal je je onderwerp?

"Geen idee! Ik ga schetsen, mijmeren en zo komt vaak een idee in me op. Dat teken ik dan vaak uit, of ik zoek naar bestaande beelden om een bepaalde sfeer te bepalen, en zo werk ik verder toe naar wat ik wil maken. Maar uiteindelijk werk ik denk ik heel intuïtief en zijn mijn onderwerpen niet stap voor stap bedacht. Ik krijg gewoon een ingeving en als ik daar blij van word, dan ga ik daar mee verder."

Welke plannen heb je voor de toekomst?

"Als eerste op de agenda: mijn boek PLAY uitgeven en tot een succes te maken!" 

Lees meer

Interview Floortje Selis

Interview Floortje Selis

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Silas Schletterer

Interview Silas Schletterer