Interview Eelco Wortman

Interview Eelco Wortman

Eelco Wortman is een ‘self taught’ freelance fotograaf die niet graag in hokjes denkt en werkt. Filmische en oude documentairefotografie zijn een onuitputtelijke inspiratiebron, maar ook fashion en abstracte beelden hebben zijn voorliefde. Wortmans werk kenmerkt zich door aan rijke variëteit aan stijlen, maar altijd met een rauw randje. ‘Als het maar raakt’ is niet voor niets zijn credo. Om het karakter in zijn fotografie maximaal tot uiting te brengen fotografeert Wortman zoveel mogelijk met analoge film.

 

Wanneer ontstond de liefde voor fotografie?

''In 2013 en 2014 reisde ik veel met een ex-vriendin die stewardess was. Door deze trips besloot ik een spiegelreflex te kopen om voor de lol het een en ander vast te leggen en te delen met familie en vrienden via social media. De reacties hierop waren vrij lovend, terwijl ik geen idee had wat ik aan het doen was. Van daaruit ging ik steeds meer fotograferen, ook in eigen omgeving en dit werkte op de een of andere manier versterkend. Begin 2015 kwamen de eerste klusjes binnen en in maart 2015 besloot ik het een serieuze kans te geven. Ik had voor deze tijd altijd al wel interesse in cinema en in mijn echt jonge jaren schoot ik weleens wat op vakantie met wegwerpcameraatjes en met de analoge camera van mijn vader. Onbewust zat het er misschien altijd al wel een beetje in.''Wat wil je laten zien en voelen met je werk?

''Ik probeer mijn subject, wat deze ook moge zijn, altijd op een zo'n echt mogelijke manier vast te leggen. Dit is een soort van ongeschreven regel voor mezelf. Ik houd van dingen zoals ze zijn en heb vrij veel moeite met een wereld die steeds nepper lijkt te worden. Mijn grote liefde binnen de fotografie is nog steeds straat- en documentaire fotografie, de stijl waar ik me altijd het meest tot aangetrokken voel. Het niet geplande rauwe en pure maakt iets los in me. Dit hoop ik ook te bereiken met mijn werk; als ze vragen of een emotie oproepen, dan is de missie geslaagd.''

 

"Ik houd van dingen zoals ze zijn en heb vrij veel moeite met een wereld die steeds nepper lijkt te worden."


Waarom heb je voor de beelden gekozen die op Kiekie Art staan?

''Omdat deze voor mij stills uit een film zouden kunnen zijn. Zoals ik al eerder zei heb ik een grote liefde voor cinema(tics) en als ik een beeld van me als een filmscène kan voorstellen dan ben ik er meestal wel tevreden over haha. Tevens zou ik persoonlijk liever een wat abstracter beeld aan mijn muur hebben dan bijvoorbeeld een portret, dus probeer ik me ook te verplaatsen in een potentiële koper.''


Wat zijn je plannen voor de toekomst?

''Goede vraag! Een onderwerp dat me de laatste tijd erg veel bezig houdt. Vanaf het moment dat ik wat serieuzer begon te fotograferen, zijn dingen eigenlijk vanzelf gegaan en heb ik nooit echt iets gepland of er heel serieus over nagedacht. Mijn beelden schoot ik puur op gevoel en was al lang blij ze te creëren, hiervan te kunnen leven zonder echt met de verre toekomst bezig te zijn. Mijn fotografie is begonnen op straat, maar door de tijd heen en tevens door het soort ('commercieel') werk dat ik kreeg aangeboden ben ik qua stijl een stuk meer portretten en een tikkeltje fashion gaan doen. Mijn hart daarentegen verlangt altijd meer naar documentaire fotografie. Nu ik er van overtuigd ben dat ik mijn dagen zal gaan slijten als fotograaf, is het goed om op zoek te gaan naar mijn eigen stijl, zodat ik mijn stempel kan gaan drukken.''

 

www.eelcowortman.com

Lees meer

Interview Charlotte Greeven

Interview Charlotte Greeven

Interview Corina Bouweriks

Interview Corina Bouweriks

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma