Interview Dragan Saric

Interview Dragan Saric

Dragan Saric (29) is een Utrechtse beeldmaker met een achtergrond in de sociologie. Zijn ietwat politiek-complexe herkomst uit het Voormalig Jugoslavië is voor hem dan ook de grondslag geweest voor zijn interesse in onze maatschappij, haar gedragen en achterliggende filosofieën. Onderliggende maatschappelijke structuren beoogt hij dan ook uit te beelden in zijn werk - hetgeen waar sociologie en fotografie elkaar ontmoeten.

Hoe ben je begonnen met fotografie?

"Eigenlijk had ik de voorliefde als kind al, nadat ik van mijn ouders mijn eerste camera had gekregen. Ik gebruikte ‘m vooral als ik op reis ging met mijn familie. Ik weet nog dat ik daar op een gegeven moment zomaar mee stopte. Was simpelweg met andere dingen bezig. En na m’n studie kwam het op een of andere manier weer terug.
Ik begon abstracties in het dagelijkse leven vast te leggen op mijn mobiel. Ik denk dat mobiel fotograferen mijn liefde voor fotografie weer heeft aangewakkerd aangezien ik sindsdien weer foto’s ben gaan maken op reis. Weet nou niet of ik begonnen ben als kind, of een paar jaar geleden. Maar voor mij is er naast dat ik nu beter kan uitleggen wat ik aan het doen ben, niet zo heel veel veranderd."
" Als ik iets voel, een vonk of iets, laat ik de sluiter afgaan. Aan het einde van een reis of periode heb ik dan een serie foto’s die mij iets proberen te vertellen."

Waarom heb je gekozen voor de beelden die op Kiekie Art staan?

"Net voordat Nederland in de eerste lockdown begon kwam ik zonder werk te zitten. Geen ideale situatie, maar het gaf mij de tijd die ik nodig had om te werken aan mijn laatste reeks aan foto’s die ik in november 2019 had gemaakt. Ik had namelijk sterke gevoelens over mijn eigen situatie alsmede hoe de wereld er op het moment voor stond.
Daarnaast vond ik deze gevoelens sterk terug in de afbeeldingen die ik vier maanden daarvoor had gemaakt in Azië. Dit werd uiteindelijk een kleine serie die gepubliceerd is op VOX-POP Amsterdam’s roaring2020s.nl. Ik denk dat de afbeeldingen die ik voor Kiekte-Art geselecteerd heb de essentie van mijn gevoelens vertalen en tegelijkertijd een goede indruk geven waar de serie over gaat."

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd door fotografie?

"Dat niet alles naar jouw hand te zetten is. Er bewust van zijn dat het soms jou kiest in plaats van andersom"

Hoe bepaal je je onderwerp?

"Voor mij is fotografie iets wat heel spontaan gebeurt. Ik voel het, of ik voel het niet. Meestal word ik simpelweg aangetrokken tot een bepaalde situatie of moment. Als ik iets voel, een vonk of iets, laat ik de sluiter afgaan. Aan het einde van een reis of periode heb ik dan een serie foto’s die mij iets proberen te vertellen. Om erachter te komen wat precies, leg ik het werk bij elkaar en begin na te denken. Dat draag ik bij mij tot het helder wordt.
Het proces is vergelijkbaar met het begrijpen van je eigen (onder)bewustzijn door te reflecteren op elementen uit jezelf vanuit het verleden. In het begin is het onsamenhangend, maar hoe langer ik terugkijk des te meer ik een narratief of een rode draad haal uit mijn fotografie. Die rode draad is dan mijn onderwerp."

Welke plannen heb je voor de toekomst?

"Haha, eigenlijk is de toekomst voor mij een grote waas, ideeën komen en gaan. Daarom vind ik het in ieder geval handig om iedereen op de hoogte te houden via mijn persoonlijke websites dragansaric.com en instagram.com/saricdragan. Als er nieuws is, dan weet je me te vinden… en in ieder geval welke ideeën zijn doorgekomen."

Lees meer

Interview Silas Schletterer

Interview Silas Schletterer

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Iris Duvekot

Interview Iris Duvekot