Interview Claudia Lucke

Interview Claudia Lucke

Claudia Lucke (1985) is gevestigd in Haarlem. Als fotografe is haar belangrijkste focus documentaire en reisfotografie waarbij de focus voornamelijk ligt op straatfotografie. De onderwerpen zijn veelal gerelateerd aan de toeristenindustrie, waar zij haar andere passie vindt. Met de serie #iwasthere (ongoing) was zij een van de  finalisten van de Olympus young talent award en werd haar werk tentoongesteld in het Foam Cafe. De helft van haar tijd brengt zij door in het buitenland om aan verschillende autonome series te werken. Deze beelden zijn onderdeel van de lopende serie ‘memories’ waarin zij op zoek gaat naar onderwerpen die terug in de tijd gaan en waarbij de kijker zich af kan vragen wat voor verborgen glorie achter de onderwerpen zitten.

Wanneer ben je met fotografie begonnen?

"Er slingerde altijd wel ergens een camera rond in mijn ouderlijk huis. Mijn opa maakte historische fotoboeken en stelde exposities samen. Fotograferen was het terrein van mijn vader. Ik kan de eerste keer dat ik een camera heb vastgehouden niet meer herinneren. Fotograferen bleef een rol in mijn leven spelen, vooral voor het plezier. Rond mijn twintigste ben ik mij serieus gaan bezighouden met fotografie en kreeg ik mijn eerste spiegelreflex camera. Ik heb een tijd in Malawi, Oost-Afrika, gewoond. Daar begon mijn passie voor het vertellen van verhalen. Een paar jaar later fietste ik van het Afrikaanse Kaapstad terug naar Nederland en kreeg ik meer interesse voor straatfotografie in combinatie met documentaire. Inmiddels heb ik mijn basis in Nederland. Ik reis nog steeds de helft van mijn tijd de wereld over."
"Ik vraag me af of we nog ervaren waar we zijn en wat de betekenis is van deze plekken."

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

"Ik lees veel en ga vaak naar musea. Daarnaast raak ik ook geïnspireerd door trends en mensen om mij heen. Zo kan ik me erg verwonderen over het gedrag van mensen op reis. Die verwondering was het begin van mijn serie #iwasthere.  Met deze serie wil ik blootleggen hoe wij ons gedragen op reis. Door de komst van het massatoerisme en social media worden we overspoeld met beelden van mensen op reis. Zelf willen we ook deze reizen maken. Wanneer we dan ergens zijn, lijkt het doel enkel het nemen van de perfecte instagram foto. Ik vraag me af of we nog ervaren waar we zijn en wat de betekenis is van deze plekken. Of gaat het er alleen nog om dat je een foto maakt waarmee je aan je volgers kan laten zien dat je op die plek bent geweest? Ik wil mensen aan het denken zetten. Hoe gaan we nu om met deze trend, die waarschijnlijk blijft? Wat als straks 5G beschikbaar is? En er nog betere camera's en telefoons zijn? Verschuift het genieten van het reizen, gaan we het anders beleven? Gaat reizen dan om de wereld ontdekken en connectie maken met mensen, of om het delen van de perfecte foto?"

Waarom heb je voor de beelden gekozen die op Kiekie Art staan?

"Deze beelden maken onderdeel uit van de serie ‘memories'. Met deze serie wil ik de kijker zich laten afvragen wat voor verhalen er achter de gefotografeerde onderwerpen verborgen zitten. Van welke herinneringen maken deze objecten deel uit?"

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

"Ik hoop mijn serie #iwasthere dit jaar af te maken. Voor deze serie reis ik de hele wereld rond. Dit jaar wil ik zichtbaarder worden als fotografe. Ik doe mee aan wedstrijden en heb het plan om een expositie te houden. Hopelijk komt er ook een boek van mijn serie #iwasthere. Verder wil ik mij verder ontwikkelen in technieken en mijn thema’s en verhalen verder uitdiepen. Ik ben ook bezig met nieuwe series. Dit keer ook dichter bij huis."

 

Lees meer

Interview Frederique Peckelsen

Interview Frederique Peckelsen

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Renata Dutrée

Interview Renata Dutrée