Interview Cinta Janssen

Interview Cinta Janssen

Cinta Janssen (1983) is een Amsterdamse mode-fotografe en art director. Ze is in 2018 afgestudeerd aan de Fotovakschool Amsterdam. In haar beelden staat een fascinatie voor empowerment en het regeneratieve karakter van mensen centraal. Haar fotografie wordt vaak beschreven als edgy, rauw en gewaagd. Mode is een grote inspiratiebron in haar werk. Ze beschouwt mode als draagbare kunst en editorials zijn voor haar een manier om te inspireren en kunst onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Kernthema's in haar werk zijn tegenstrijdigheid, conformisme, vrijheid, verleiding, macht, dynamiek, seksualiteit en gender.

Hoe zou je je stijl omschrijven?

"Mijn stijl heeft veel grafische elementen en ik werk graag met scherpe contrasten. Ik heb veel liefde voor lijnen, perspectief en ongebruikelijke hoeken. Veel van mijn fotografie-concepten zijn geïnspireerd op verhalen over transformatie, identiteit, stereotypen en activisme. Met mijn beelden wil ik inspireren, maar ook provoceren. Ik wil mensen uitdagen om na te denken over de realiteit waarin we leven en hoe vloeibaar die eigenlijk is (of kan zijn). Een belangrijk thema in mijn werk is het doorbreken van (gender)stereotypen en het uitdagen van huidige kaders die de moderne samenleving nog steeds heeft rondom empowerment van vrouwen. Voor mij houdt dit allemaal verband met mijn eigen transformatie die ik de afgelopen jaren heb doorgemaakt en de dualiteit van het vrouw zijn in de wereld van vandaag. Aan de ene kant ben ik een sterke en krachtige zakenvrouw, maar ik kan ook heel kwetsbaar zijn, seksuele verlangens hebben, creatief, expressief, provocerend en soms explosief zijn. Dit is het mooie van ‘mens’ zijn, maar ik heb ook gemerkt dat de samenleving om mij heen liever heeft dat ik in een duidelijk hokje pas.

In mijn fotografie ben ik altijd op zoek naar gewaagde beelden met een ongebruikelijke compositie, om zo een meeslepende kijkervaring te creëren. Daarbij vind ik ook belangrijk om een bepaalde mate van esthetiek te behouden. Ik experimenteer graag met verschillende fotografie-technieken zoals lange belichting en beweging. Ik ben altijd op zoek naar de perfecte mix tussen fotografie en mixed media."

 

"Mijn beelden hebben ook altijd een deel van mijzelf in zich en soms is het heel eng om dit aan publiek te tonen."

 

Wat is het beste advies wat je hebt gehad?

"‘People will alway have an opinion about everything, so just follow your heart and do what you love.’ Fotografie is mijn 2e carrière, na mijn studie bedrijfskunde ben ik begonnen als adviseur/ projectmanager voor multinationals. Een paar jaar geleden heb ik een parttime opleiding aan de Amsterdamse Fotovakschool gedaan (2016-2018) en inmiddels is mijn passie voor fotografie uitgegroeid tot een bedrijfje. Dit was voor mij een enorm spannende stap en nog steeds work in progress. Mijn beelden hebben ook altijd een deel van mijzelf in zich en soms is het heel eng om dit aan publiek te tonen. Via mijn fotografie heb ik zoveel inspirerende mensen ontmoet en mooie ervaringen gehad, ik ben ontzettend blij dat ik uiteindelijk mijn hart gevolgd heb!"

Waarom heb je voor de beelden gekozen die op Kiekie Art staan?  

"Deze beelden zijn onderdeel van mijn nieuwste project ‘Toxic’. Dit is een samenwerking met fashion designer Maarten van Mulken en spoken-word artist Kevin Groen om awareness te creëren rondom onderwerpen die kenmerkend zijn binnen het werk van ons alle drie: Gender Equality, Toxic Masculinity, Violence & Feminism. Hierbij staan thema’s centraal die verband houden met empowerment, geweld tegen vrouwen/mannen, toxic-behaviour, emotional abuse en boundaries. Het is een project waar ik zelf heel enthousiast over ben en ik merk ook dat deze beelden impact maken bij mensen. We zijn nog druk bezig met de realisatie en het vinden van de juiste samenwerkingen. Via Kiekie-Art hoop ik dat deze eerste beelden al wat mensen bereiken. Kunst inspireert mij zelf enorm en ik zou het heel mooi vinden als mijn beelden dit ook kunnen doen voor anderen."

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

"Op dit moment staan veel van mijn commerciële plannen on hold vanwege COVID19. Wel ben ik volop bezig met het uitwerken van nieuwe creatieve concepten. Daarnaast heb ik nu tijd om mijn analoge skills verder te ontwikkelen, echt terug naar de kern van het fotografie vak met het zelf ontwikkelen van negatieven en prints in de doka. Ik merk dat ik veel nieuwe inspiratie krijg, doordat ik nu weer architectuur en urban fotografie doe. Daar is mijn liefde voor fotografie ooit mee begonnen. Naast awareness art-projecten, is mijn ambitie voor de toekomst om meer werk te gaan doen in de editorial/ fashion fotografie voor bladen, magazines en online platformen."

Lees meer

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Marjolein van der Klaauw

Interview Marjolein van der Klaauw