Interview Charlotte Apituley

Interview Charlotte Apituley

Charlotte Apituley is een Nederlandse fotograaf die woont en werkt in Amsterdam. Opgegroeid op het Nederlandse platteland, is haar werk geïnspireerd door de natuur in schoonheid, rauwheid en soms wreedheid. Met een achtergrond en opleiding in mode en reclame heeft Charlotte een scherp oog voor schoonheid en warmte, maar verbergt ze de realiteit niet. Na een decennium van werken als mode- en garderobestyliste in tv, film en fotografie, pakte ze haar oude passie op om een ​​carrière als fotograaf na te streven. Ze studeerde in 2017 cum laude af aan Fotoacademie Amsterdam en publiceerde haar eerste boek: Tunica.

 

Hoe ben je begonnen met fotografie?

"Toen ik begon met studeren in Amsterdam was fotografie een verplicht vak op mijn opleiding. Heel old school in een doka rolletjes ontwikkelen en foto’s in de ontwikkelaar, de stop en de fixeer. Die magie plantte wel een zaadje. Ik nam na mijn opleiding een andere wending. Tien jaar lang werkte ik als stylist voor film, televisie en fotografie. Dat laatste gaf uiteindelijk de doorslag de camera zelf weer ter hand te nemen. Ik studeerde in 2017 af aan de Fotoacademie in Amsterdam. In eigen beheer maakte ik mijn eerste boek; Tunica. Ik wist gelijk dat het niet m’n laatste zou zijn. Het in elkaar vallen van je verhaal is voor mij misschien nog wel het meest bijzonder aan het vak."
"Inspiratie is voor mij echt een eerste levensbehoefte. Het is iets magisch en ongrijpbaars maar ook zo dichtbij."

 

Wie en/of wat is je grootste inspiratie bron?

"Inspiratie is voor mij echt een eerste levensbehoefte. Het is iets magisch en ongrijpbaars maar ook zo dichtbij. Soms moet je ernaar op zoek en soms sta je er ’s ochtends mee op. Ik probeer ideeën te koesteren als kleine schatten die in je schoot worden geworpen en waar je zuinig op moet zijn. Mijn inspiratiebronnen zijn boeken, films, muziek, poëzie, en vooral de natuur. Maar de meeste inspiratie haal ik uit de lessen die ik leer van mijn kids. Alles wat ik fotografeer leid uiteindelijk terug naar mijn liefde voor hen en de spiegel die ze mij voorhouden."

 

Waarom heb je gekozen voor de werken die op Kiekie Art staan?

"Het beeld ‘Deer’ komt uit mijn eerste boek Tunica. Met dit boek studeerde ik cum laude af aan de Fotoacademie. Het gaf me het zelfvertrouwen om door te groeien naar een tweede. Het beeld ‘Court’ komt uit de serie ‘Rootstock’, gepubliceerd in de eerste uitgave van A&DS photo magazine. Het boek wat ik samen met collega fotograaf Marijke De Schepper uitgeef. Beide beelden sluiten aan naar waar ik op zoek ben in een beeld. Ik wil heel helder hebben waarom ik een beeld maak. Ik wil geen ruis. Die lucht en helderheid moeten in mijn hoofd kloppen. Dat doen beide beelden, en dan hoop ik dat de kijker dat ook ervaart."

 

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

"Nieuwe boeken! Al is het geen financiële vetpot, het is geen optie om het niet te doen. Ik werk al langere periode aan een persoonlijk project wat nu eindelijk wat vorm krijgt. Het trekt me alle kanten op maar er komt een moment dat het een boek gaat vormen. En er komt een tweede A&DS photo magazine. Deze staat gepland voor voorjaar 2021. Waarin we wederom gaan zoeken naar inspirerende collega’s!"

Lees meer

Interview Frank van Bennekom

Interview Frank van Bennekom

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Nynke Brandsma

Interview Nynke Brandsma