Interview Bas Hordijk

Interview Bas Hordijk

Bas Hordijk (24) is fotograaf/filmmaker en woont in Hoofddorp. Met zijn oog voor compositie legt hij de vluchtige momenten van romantiek en puurheid vast in de chaos van het dagelijks leven.

 

 

Wat maakt jou de fotograaf die je bent vandaag?

 

"De foto’s die ik nu maak zijn een gevolg van een intuïtieve werkwijze, die is ontstaan uit het verlangen om richtingloos te kunnen dwalen door de buitenomgeving, misschien ook wel vanuit het verlangen naar een gevoel van vrijheid. Door meerdere analytische onderzoeken te doen naar mijn gemaakte werk, ben ik een steeds beter beeld gaan vormen over waar mijn werk over gaat en waarom ik deze beelden creëer. De resultaten van deze onderzoeken hebben richting geven aan het verdere maakprocess. Mijn gemaakte werk is een reflectie van al mijn levenservaringen en als gevolg hiervan een uiting van hoe ik in het leven sta."

 

 

Waar komt je inspiratie vandaan?

 

"Voornamelijk uit de dingen die ik tegenkom in het dagelijkse leven. De vormen, de kleuren, de geuren, de bewegingen en uiteindelijk de gevoelens die deze elementen bij mij oproepen. Daarnaast haal ik ook veel inspiratie uit muziek, o.a. bands als Slowdive, Pg.lost, Part Time, TesseracT... En filmregisseurs als Panos Cosmatos, Gaspar Noé and Andrei Tarkovsky. Ook ben ik enthousiast over alles wat met hedendaagse ruimtevaart te maken heeft. Ik denk dat ook dit doorsijpelt in de foto’s en films die ik maak."

 

 

''Op korte termijn ga ik mij vooral focussen op het maken van mijn volgende korte film''

 

 

 

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gehad?

 

"Om niet te wachten op het juiste moment wanneer het gaat over het behalen van je doelen. Het juiste moment zal er waarschijnlijk nooit zijn. Dit vertaalt zich ook goed naar de wijze waarop ik fotografeer; ik heb geleerd om mijn camera altijd om mijn nek te hebben wanneer ik de deur uit loop, met de mindset dat er om iedere hoek een interessante foto gemaakt kan worden."

 

 

Wie vind jij een aanstormend fotografie talent?

 

''Bij aanstormend fotografie talent moet ik al gauw denken aan namen als Merel Schoneveld, Lorenzo Catena, Eric Kogan​ en David M Clarke. Allemaal fotografen die, op hun eigen manier van werken, consistent een bepaalde nuance behalen.''

 

 

Wat zijn je dromen, toekomstplannen?

 

''Op korte termijn ga ik mij vooral focussen op het maken van mijn volgende korte film, die door het Nederlands Filmfonds wordt ondersteund. Mijn fotografie projecten wil ik inzetten als uitgangspunt tijdens de onderzoeksfase van de film. Op lange termijn wil ik minder werken vanuit een introspectieve houding, waaruit ik de afgelopen 5 jaar heb gewerkt, en de camera meer richten naar de wereld om mij heen, denk aan (sociaal-) documentair. Naast het creëren zelf, wil ik me meer focussen op het geven van straatfotografie workshops. Anderen helpen met het vinden van hun eigen fotografische ‘stem’ is iets waar ik heel veel plezier aan beleef. Dus dat zou ik graag meer willen doen.''

 

bashordijk.com

Lees meer

Interview Ingeborg Everaerd

Interview Ingeborg Everaerd

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Evely Duis

Interview Evely Duis