Interview Alice de Kruijs

Interview Alice de Kruijs

Alice de Kruijs is een beeldende fotografe gevestigd in Arnhem, Nederland. Ze raakt vaak het onderwerp identiteit en diversiteit aan en wil door middel van cultuur en verschillende etnische achtergronden tegen de standaardidealen in gaan en hun verhalen presenteren, haar werk is een viering van deze verschillen in cultuur. Ze verteld graag conceptuele en symbolische verhalen. Meestal door een ander perspectief te laten zien op de dagelijkse worstelingen.

 

Hoe ben je begonnen met fotografie?

"Ik ben geboren in 1981, hierdoor heb ik mijn jeugd nog het staartje van de analoge fotografie meegemaakt. Als kind zag ik mijn vader altijd fotograferen en foto’s ontwikkelen. Ik interesseerde me al snel voor dit visuele medium. Het was pas jaren later, tijdens mijn opleiding Photographic Design dat ik me ging verdiepen in conceptuele fotografie. Dit heb ik nooit meer losgelaten. Wel ben ik enkele jaren later me vooral gaan richten op fine-art portretten waarbij storytelling een heel belangrijk punt werd. Ik combineer geënsceneerde portretten met een meer documentaire onderwerp/gedachte. Op dit moment is fotografie niet meer weg te denken uit mijn leven."

 

"Maar het is vooral dat gevoel dat je hart harder gaat kloppen wanneer je dat ene waanzinnige beeld, verhaal of gedachte tegenkomt. Het grijpt me dan direct aan en kan het niet meer loslaten."

 

Wie of wat is je grootste inspiratie?

"Mijn grootste inspiratie, ik geloof niet dat ik 1 grote inspiratiebron heb. Afrika en mijn familie (geschiedenis) inspireren me al jaren. Maar het is vooral dat gevoel dat je hart harder gaat kloppen wanneer je dat ene waanzinnige beeld, verhaal of gedachte tegenkomt. Het grijpt me dan direct aan en kan het niet meer loslaten. Vaak schrijf of teken ik het dan meteen op (ook s ‘nachts). Kunstenaars die me regelmatig inspireren zijn Salvador Dali, zijn surreële vermogen is fantastisch en Erwin Olaf. De verstilling in zijn beelden (later werk) vind ik prachtig."

 

Waarom heb je gekozen voor de beelden die op Kiekie Art staan?

"Ik werd enige tijd geleden benaderd door Kiekie-art. De twee beelden die nu op de site staan zijn foto’s uit de serie Black & White project. In deze serie raakte ik geïnspireerd door licht en donker, door helderheid en duisternis. De twee staan lijnrecht tegenover elkaar maar juist de verbintenis ertussen vind ik prachtig. Dit concept heb ik uitgewerkt met als resultaat onder andere de twee foto’s die zijn geselecteerd. Het 1ste portret is erg lichte met een prachtig Albino meisje, haar voorhoofd heb ik besprenkeld met houtskool (om het donkere in de foto toe te voegen). Het tweede beeld is juist heel erg donker maar het gezicht van dit meisje is juist erg licht. Ik denk dat de combinatie van beide werken erg mooi naast elkaar staan en dus ook als duo beelden verkocht kunnen worden."

 

Welke plannen heb je voor de toekomst?

"Momenteel ben ik druk bezig met een serie waarbij ik foto’s van mijn oma (1920-1994) heb geselecteerd en deze vervolgens opnieuw fotografeer maar dan met een moderne, surreële blik. Deze serie is ontstaat in de COVID 19 periode, waardoor ik alleen maar mijn directe familie fotografeer. Op langer termijn heb ik een serie in gedachte die gaat over de Spiritual Dancers in Benin/Togo. Daarnaast werk ik altijd naar een hoger doel om mijn werk meer bekendheid te geven in de kunstfotografie wereld. Met mijn werk visualiseer ik mijn gedachte, het is geweldig om te zien dat dit al vaak wordt opgepakt."

 

alicedekruijs.com

Lees meer

Interview Maudy Brussel

Interview Maudy Brussel

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Maite Meijlink

Interview Maite Meijlink