Interview Alaïa Fonk

Interview Alaïa Fonk

Ze verschuilt zich achter de camera en experimenteert met beeldvorming. Als tweejarige kon je haar rond zien lopen met de camera's van haar vader, maar het duurde nog tot een paar jaar geleden dat ze er haar fulltime baan van maakte. Of het nu gaat om fotografie, videografie of tijdens art direction; het gaat om verhalen vertellen en proberen haar droomwereld te visualiseren, terwijl ze unieke perspectieven creëert.


Hoe ben je begonnen met fotografie?

"Mijn vader is professioneel fotograaf dus zodra ik als baby dingen kon vasthouden zonder te laten vallen had ik volgens mij al een camera in mijn handen! Het proces was niet altijd makkelijk en ik wilde niet in zijn schaduw blijven staan als tiener dus ben toen begonnen met videografie. Na een aantal jaren bezig te zijn met fotografie (you live and you learn) besefte ik dat ik extreem veel ‘behind the scenes’ fotografeerde en ‘stills’ haalde uit de video’s. Op dat moment heb ik de fotografie weer opgepakt en ben ik digitale fotografie gaan mixen met analoge fotografie."
"Uiteindelijk maak ik het om mijn eigen ‘inner world’ naar buiten te brengen. Niet zozeer voor de wereld, maar vooral voor mijzelf."

Waarom heb je gekozen voor de werken die op Kiekie Art staan?

"Voor mij waren die beelden op dat moment persoonlijk erg belangrijk. Het een qua stemming in deze gekke periode en het ander meer qua stijl en persoonlijkheid. Wel vond ik het belangrijk om abstracte beelden te kiezen. Uiteindelijk wilt niet iedereen een half naakt model aan de muur hebben hangen, lijkt me. 
Het beeld van de BANG BANG series is een van mijn laatste beelden uit de tijd voor de COVID19 periode. Iemand zei laatst dat deze serie mijn “wild style” perfect weergeeft en dit vond ik mega bijzonder; niet alleen wegens het compliment maar ook omdat hiermee  ‘mijn stijl’ bevestigd werd. 
Dagelijks loop ik rond met vragen zoals ‘wat wil ik hiermee eigenlijk zeggen?’ 
‘Mag ik ook beelden maken omdat ik het zo wil, zònder zwaar beladen onderwerp?’
Uiteindelijk maak ik het om mijn eigen ‘inner world’ naar buiten te brengen. Niet zozeer voor de wereld, maar vooral voor mijzelf. Toch was ik nog altijd op zoek naar een antwoord; en die kreeg ik op dat moment. Ik mag mijn wereld vertalen en iets moois daarmee creëren, daar buiten.
Het beeld in Miami is geschoten na een picknick met mijn vader en beste vriendin op het strand. Iedere dag liep ik erlangs en er waren altijd horden mensen, maar op dat moment niet. Ten dat, terwijl het licht perfect was. De kleuren waren perfect. Het was zacht, dromerig, maar toch stoer vanwege de realistisch auto’s van grote omvang. Alle contrasten klopte volledig. Komt dan toch weer terug bij mij: de beeldmaker die steeds weer in extremen denkt."

Hoe bepaal je je onderwerp?

"Mijn onderwerpen starten meestal met een locatie, model, of object. Vooral vindt het zijn oorsprong vanuit een 'scherp oog', som s wordt het voor mij gekozen als opdracht, soms valt je gewoon iets op. Bij mijn eerste FaceTime shoot was het een kristallen bloem die dat model toevallig net had gekregen van een vriendinnetje. Dat was één object dat het hele concept in gang zette. De andere keer loop of rijd je langs een locatie waarvan je denkt "WOW!!" . Of merk zie ik iets in een film op qua set, waar ik vervolgens iets mee wil gaan doen."

Welke plannen heb je voor de toekomst?

"Lastige vraag in deze tijd. Maar heb altijd grote plannen. Vaak ook iets te onrealistisch voor het timeframe wat ik daaraan bind. Heb tot nu toe free lance gewerkt, mijn eigen stijl, doch een bepaalde vastigheid valt eveneens binnen de nabije toekomstmogelijkheden. Mijn passie ligt ook bij art-direction omdat daar alles samenkomt; de verhalen, concepten, beeld en geluid. En hierbij ook de challenge om alles tot een passend geheel te creëren. Maar ‘toekomst’ is relatief, dus we’ll see! Fotograferen zal er in ieder geval echt nooit uit gaan."

 

Lees meer

Interview Fauve Bouwman

Interview Fauve Bouwman

Interview Floor Reitsma

Interview Floor Reitsma

Interview Dienie Brouwer

Interview Dienie Brouwer